NOS Voetbal

Vandaag twintig jaar geleden: Ajax wint de wereldbeker

Ajax wint de wereldbeker

Zo moeizaam als Ajax tegenwoordig presteert in Europa, zo groots waren de prestaties twintig jaar geleden. Na de landstitel, de Champions League, de Johan Cruijff Schaal en de Europese Super Cup won Ajax op 28 november 1995 ook nog eens de wereldbeker. In het Olympisch Stadion van Tokio werd het Braziliaanse Gremio verslagen, de winnaar van de Copa Libertadores.

De wedstrijd werd, Nederlandse tijd, op dinsdagochtend om 11.00 uur gespeeld. Het leidde ertoe dat het openbare leven op veel plekken twee uur lang stil kwam te liggen. Er werden snipperdagen opgenomen en op scholen en op kantoor werden televisies neergezet.

Ajax-trainer Van Gaal: wij zijn de beste

Beide ploegen kregen grote kansen, maar in 120 minuten werd er niet gescoord. Zelfs niet toen Gremio met tien man verder moest. Aanvoerder Danny Blind schoot uiteindelijk de beslissende penalty binnen.

Bij de huldiging op het Museumplein, een dag later, hield trainer Louis van Gaal zijn beroemde toespraak waarin hij opsomde dat Ajax de beste van onder meer Rotterdam, Eindhoven en de wereld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl