Containeroverslag op de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

Nederlands aandeel in wereldeconomie in 35 jaar gehalveerd

De Nederlandse economie was vorig jaar goed voor 0,7 procent van de wereldeconomie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1980 was dat nog bijna het dubbele: 1,3 procent. Ook het aandeel van alle huidige EU-landen samen is in die tijd bijna gehalveerd, van 30 procent tot 17 procent.

Toch is er geen reden tot ongerustheid, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "Het is een relatieve achteruitgang. De wereldeconomie is geen potje Risk, waar de winst van de een automatisch het verlies van de ander is."

De Europese economieën zijn in die 35 jaar wel fors gegroeid, maar de groei in China en een aantal andere Aziatische landen lag nog veel hoger. Zo groeide het aandeel van China in de wereldeconomie van 2,4 naar 16,6 procent. In 1980 was de Chinese economie nog ongeveer even groot als die van Frankrijk. Nu is het de grootste economie ter wereld. De VS is tweede met een aandeel van 15,9 procent, in 1980 was dat nog ruim 22 procent.

"Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten zijn relatief achtergebleven. De VS weliswaar iets minder dan de EU, omdat de economie in Amerika soms wat harder groeide en omdat de bevolking daar meer op peil is gebleven dan in Europa. Amerikanen krijgen meer kinderen en dat merk je in de omvang van de economie: meer mensen betekent een grotere economie."

Het belang op wereldschaal van de VS is dus minder hard gedaald dan dat van de EU. Niet alleen een grotere bevolking, maar ook een jongere bevolking en meer immigratie hebben daar aan bijgedragen.

De wereldeconomie is geen potje Risk, waar de winst van de een automatisch het verlies van de ander is.

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom CBS

"Europa is nog steeds hartstikke rijk en we groeien nog steeds. Ook Nederland is veel rijker dan is de jaren 80. Ik denk dat het een beetje een teruggang is naar het oude: China was eeuwenlang, tot aan de industriële revolutie, de economische grootmacht van de wereld", zegt Van Mulligen.

"Europa en Amerika zijn dat daarna een tijdje geweest, maar nu gaan we weer langzaam terug naar die situatie. Dat heeft alles te maken met het feit dat China zo groot is, dus het is niet zo gek dat ze ook de grootste economie hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl