Elizabeth bekijkt het schilderij van haar oude villa
NOS Nieuws

Koningin Elizabeth neemt afscheid van 'haar' Malta

Het bezoek van koningin Elizabeth aan Malta zal misschien wat heimwee oproepen bij de Britse vorstin. Ze heeft jarenlang op het eiland gewoond en dit zal mogelijk de laatste keer zijn dat ze het bezoekt.

Elizabeth (89) is op Malta voor de top van regeringsleiders van het Britse Gemenebest, die om de twee jaar wordt gehouden. Samen met haar man Philip, zoon Charles en schoondochter Camilla sluit ze vandaag het driedaagse bezoek af.

Tussen 1949 en 1951 woonde Elizabeth op het eiland in de Middellandse Zee. Philip diende toen bij de marine en was gestationeerd op Malta, dat toen nog Brits was. Het waren waarschijnlijk de jaren waarin haar leven het meest op dat van een gewone burger leek.

Schilderij

Bij de ontvangst werd Elizabeth donderdag verwelkomd met het nummer Thanks for the memory.

Ook president Coleiro Preca herinnerde Elizabeth aan haar tijd op Malta: ze gaf haar een schilderij van Villa Guardamangia, waar het prinselijk paar toen woonde. De koningin was blij met het cadeau: "Kijk eens, Guardamangia, wat leuk om te krijgen."

Een bezoekje aan het gebouw zit er niet in, het is tegenwoordig vervallen door achterstallig onderhoud. "Het ligt er treurig bij", aldus de koningin.

Oud

Dat koningin Elizabeth een top van het Gemenebest kan bijwonen is bijzonder, omdat ze vanwege haar hoge leeftijd geen verre reizen meer maakt. Als de top wordt gehouden in een van de afgelegen landen van het voormalige Britse Rijk, stuurt ze troonopvolger Charles, zoals twee jaar geleden in India.

Bij een diner van de staatshoofden kon Elizabeth wel lachen over haar gevorderde leeftijd. Op een toost van de jongste regeringsleider, de pas gekozen premier van Canada Justin Trudeau (43), reageerde ze: "Dank u, meneer de premier van Canada, dat u me zo oud laat voelen".

  • AFP
    Trudeau proost op Elizabeth
  • EPA
    Elizabeth tijdens het diner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl