Een bus in Brussel de afgelopen week
NOS Nieuws

'Bibberpremie' Belgische buschauffeurs afgeschaft

Belgische buschauffeurs krijgen geen toelage meer als ze hun werk blijven doen als het dreigingsniveau omhooggaat. Er was veel kritiek op de zogenoemde bibberpremie.

De afgelopen week gold in Brussel een verhoogde terreurdreiging vanwege de ontkomen terreurverdachte Salah Abdeslam. Omdat er elk moment een aanslag plaats zou kunnen vinden, werd het dreigingsniveau voor de hoofdstad verhoogd van 3 naar 4.

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn betaalde chauffeurs 50 euro bruto per dag extra als ze ondanks de terreurdreiging op Brussel zouden blijven rijden. De premie werd uitgekeerd van maandag tot donderdag.

Op een moment dat we aan iedereen vragen om de draad terug op te nemen en mensen hun kinderen op de bus zetten, kunnen we de chauffeurs van die bus toch niet dat soort premie geven?

Minister Weyts

De Vlaamse minister Weyts noemde de premie een verkeerd signaal. "Op een moment dat we aan iedereen vragen om de draad terug op te nemen en mensen hun kinderen op de bus zetten, kunnen we de chauffeurs van die bus toch niet dat soort premie geven?"

Nadat op donderdag het dreigingsniveau werd verlaagd, is de premie niet meer toegekend. Na overleg met de vakbonden is besloten de premie ook in de toekomst niet meer uit te keren.

Hoeveel chauffeurs een toelage hebben gekregen, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl