NOS Nieuws

Drugssmokkel met ambulances leverde miljarden op

  • NCA
    In de ambulances werd 50 miljoen euro aan drugs gevonden
  • NCA
    De nep-ambulances waren volledig uitgerust
  • NCA
    In elke wagen waren meerdere compartimenten voor drugs
  • NCA
    De bende had vijf ambulances die niet van echt te onderscheiden waren

Een Nederlandse drugsbende heeft 2,2 miljard euro binnengehaald door drugs in nep-ambulances naar Groot-Brittannië te smokkelen. Eén verdachte werd gisteren in Londen schuldig bevonden door een jury, twee anderen hadden eerder al bekend.

De bende had een wagenpark van vijf ambulances die waren uitgerust met geheime compartimenten voor de drugs. Vanuit Hoek van Holland reisden de smokkelaars verkleed als ambulancebroeders met de ferry naar Engeland.

De smokkelaars deden alsof ze patiënten naar Britse ziekenhuizen moesten vervoeren. Tijdens het onderzoek filmden agenten een keer een man die op krukken bij een hotel werd afgezet, maar later lopend naar buiten kwam.

45 keer

Afgelopen juni liep de bende tegen de lamp, toen een ambulance met ruim 50 miljoen euro aan drugs werd onderschept. Er was 193 kilo cocaïne, 74 kilo heroïne, 20.000 xtc-tabletten en 2 kilo MDMA aan boord. Ook werd een adreslijst met afnemers gevonden.

Door camerabeelden te bekijken ontdekte de Britse politie dat de bende in 14 maanden tijd zeker 45 keer de oversteek had gemaakt. Door dat aantal te vermenigvuldigen met de waarde van de drugs die werd gevonden, kwam de aanklager op een geschatte opbrengst van 2,2 miljard euro.

De straffen van de drie mannen, van 38, 51 en 55 jaar oud, worden later vastgesteld. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl