NOS Nieuws

Medewerkers TSN: triest, maar we hielden hier rekening mee

Medewerkers TSN boos en teleurgesteld

Het nieuws over het uitstel van betaling voor zorgorganisatie TSN komt hard aan bij de medewerkers. "Het was behoorlijk schrikken", zegt Annette, die vijftien jaar bij TSN werkt. "Dit kan niet anders worden dan een faillissement, dacht ik toen ik het hoorde."

Vanochtend werd bekend dat TSN uitstel van betaling aanvraagt voor het deel van de organisatie dat zich bezighoudt met huishoudelijke zorg. Daar werken zo'n 12.000 mensen.

TSN probeerde onder de financiële druk uit te komen door het salaris van ruim 4000 medewerkers te verlagen, maar dat mocht niet van de rechter. "Toen dat niet doorging, was al duidelijk dat TSN het niet zou gaan redden. We zagen dit daarom ook wel aankomen", zegt Annette.

Slapeloze nachten

Ook voor haar collega Petra, die al 25 jaar voor de zorgorganisatie werkt, kwam het nieuws niet als een donderslag bij heldere hemel. "We hielden er al rekening mee, maar toch hoop je dat er nog een oplossing komt. We zijn boos en teleurgesteld."

De medewerkers moesten eerder al salaris inleveren en dus is het moeilijk om rond te komen. "Ik ben alleenstaande moeder", vertelt Petra. "Ik moet de studiefinanciering van mijn dochter gebruiken om mijn vaste lasten te kunnen betalen. Dat is te zot voor woorden. Ik heb er slapeloze nachten van."

Overstuur

Beide vrouwen vinden het ook erg voor de cliënten. "Die zijn er de dupe van", zegt Petra. "Ze weten ook niet wat er gaat gebeuren. Vooral voor hen zijn we teleurgesteld."

"Ik vind het zo triest voor die mensen", zegt ook Annette. "Er zijn cliënten waar ik al vijftien jaar langskom. Die raken overstuur. Dat raakt me diep. Ik heb begrepen dat zij naar een andere zorgaanbieder zouden kunnen overstappen, als wij failliet zijn."

Staatssecretaris Van Rijn moet zijn portemonnee trekken.

TSN-medewerker Petra over het uitstel van betaling

Petra houdt vooral het kabinet verantwoordelijk voor de dreigende ondergang van TSN. "Staatssecretaris Van Rijn moet zijn portemonnee trekken. Er moet genoeg geld beschikbaar worden gesteld om zorg door het hele land haalbaar te maken."

Ook TSN valt wat te verwijten, zegt ze. "De top wist twee jaar terug al dat er dingen stonden te gebeuren, maar ze hebben het beleid niet aangepast." Annette vindt dat iedereen bij TSN moet inleveren om de boel draaiende te houden. "Waarom levert niet iedereen 5 procent van het inkomen in? Misschien redden we het dan. We moeten het met zijn allen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl