Knot: klimaatakkoorden raken veel bedrijven
Afspraken over een beter klimaat kunnen verregaande gevolgen hebben voor financiële instellingen. Daarvoor waarschuwt president Knot van De Nederlandsche Bank. Leningen aan bedrijven die veel CO2 uitstoten kunnen snel waardeloos worden als de wereld massaal overstapt op schone energie, zegt hij.
DNB wil dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars zich hiervan bewust zijn. Daarom is de toezichthouder een onderzoek gestart naar de risico's die financiële instellingen lopen door de opwarming van de aarde.
"Het is duidelijk dat het probleem steeds urgenter wordt" zegt Knot.
Onzekerheid
Maandag begint de klimaattop in Parijs, die moet leiden tot afspraken die de opwarming van het klimaat beperken. Volgens het Internationaal Energie Agentschap kan het ertoe leiden dat twee derde van de voorraden aan fossiele brandstoffen niet gebruikt wordt. Dat kan bijvoorbeeld ten koste gaan van oliebedrijven die vergunningen hebben voor velden waar ze nog willen boren in de toekomst.
"De onzekerheidsmarges zijn op dit moment nog erg groot. Te groot als u mij vraagt", zegt Knot. Daarom gaat DNB nu onderzoeken welke gevolgen klimaatafspraken hebben voor bedrijven.
Citigroup berekende eerder dat door nieuwe klimaatdoelstellingen voor zo'n 100.000 miljard dollar aan kolen, gas en olie in de grond moet blijven zitten. Dat heeft grote gevolgen voor bedrijven als Shell, Exxon, BP.
Maar het gaat niet alleen maar om energiebedrijven, zegt Knot. "Denk ook aan energie-intensieve sectoren, zoals transport en logistiek en de glas-en tuinbouwsector." Die gebruiken veel brandstoffen, die in de toekomst duurder zullen worden.
Te hoge waarde
"We denken dat het een risico is als beleggers nu niets doen," zegt Gert Jan Verstegen van vermogensbeheerder Amundi. "Het komt er op neer dat die bedrijven eigenlijk te hoog gewaardeerd zijn."
Beleggers in Europa zijn de laatste jaren al steeds meer bezig met duurzame investeringen. Zo hebben een aantal pensioenfondsen en verzekeraars al besloten dat ze niet meer in kolen investeren. Inmiddels is er volgens berekeningen van European Climate voor 865 miljard euro gedesinvesteerd in kolen.