NOS Nieuws

Rutte: desnoods Nederlandse grensbewaking

Rutte: hoge instroom kan zo niet doorgaan

Premier Rutte erkent dat de mogelijkheid bestaat dat Nederland grensbewaking krijgt om de toestroom van asielzoekers in te dammen. Hij reageerde in zijn wekelijkse persconferentie op de uitspraak van minister Dijsselbloem die zegt dat "in het uiterste geval" Nederland in zijn eentje maatregelen moet nemen.

Tot nu toe heeft het kabinet altijd nadrukkelijk aangedrongen op een Europese aanpak. "Maar als land moet je nadenken dat áls het niet lukt in Europa en áls het niet lukt met de landen om ons heen, of je het dan alleen kunt", zegt Rutte. Op de vraag of dat ook Nederlandse grensbewaking betekent, zegt hij: "Dat kan. Er zijn allerlei varianten mogelijk."

Eigen samenleving

Dijsselbloem spreekt over de noodzaak van het "beschermen van je eigen samenleving". "Als de Europese hulp niet van de grond komt of het duurt te lang, dan moeten landen zoals Nederland hun eigen samenleving beschermen", aldus de minister van Financiën.

Dijsselbloem: Zonder Europese hulp zoekt Nederland zelf oplossingen

De meeste vluchtelingen komen naar Nederland, Duitsland, Zweden en Oostenrijk en de opvang levert in deze landen grote problemen op. Een deel van het kabinet had vandaag weer overleg met de gemeenten. Er is voor dit jaar 350 miljoen euro extra beschikbaar gesteld en er komt huisvesting voor 24.000 asielzoekers die in Nederland mogen blijven.

"Je kunt met de asielzoekers op dit niveau niet doorgaan," zegt Rutte. "Het raakt allerlei zaken, zoals de betaalbaarheid en de sociale voorzieningen."

Ron Fresen: Je ziet ze steeds scherper worden

Vanmorgen was Dijsselbloem in enkele Europese kranten uitermate somber over een gezamenlijke Europese aanpak van de vluchtelingenstroom. Hij zei dat Nederland met een paar andere landen nadenkt over gezamenlijke bewaking van de buitengrenzen. Met Zweden, Oostenrijk, België en Duitsland zou een soort mini-Schengen kunnen ontstaan. De minister vindt dat andere Europese landen solidariteit moeten tonen.

Voorkomen

Nu hebben 22 EU-landen en vier andere Europese landen een gezamenlijke buitengrens. In het Schengenverdrag staat dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het land waar ze de EU binnen komen.

In de praktijk werkt het Schengenverdrag nu niet, omdat het landen als Griekenland en Italië niet lukt om alle nieuwkomers in te schrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl