Deel vrijwilligers Rode Kruis weigert hulp aan vluchtelingen
Hugo van der Parre
Researchredacteur
Het Rode Kruis zit hevig in zijn maag met duizenden vrijwilligers die niet bereid zijn hulp aan vluchtelingen te bieden. Dat blijkt uit interne stukken (.pdf) die in handen zijn van de NOS. Het Rode Kruis heeft onder meer een enquête gehouden onder bijna 1300 van de 30.000 vrijwilligers. Daarin geeft 20 procent aan geen vluchtelingen te willen helpen.
Ze voeren verschillende motieven aan. Sommige daarvan "druisen tegen onze grondbeginselen in", stelt directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis. Zo zijn er vrijwilligers die zeggen dat "ik liever de grenzen dicht zie", dat "er hier geen plaats voor hen is" of dat de meeste vluchtelingen gelukzoekers zijn.
De organisatie overlegt op 15 december met de voorzitters van alle 25 districten om de exacte omvang van het probleem vast te stellen en maatregelen te bespreken. Er staat onder meer een campagne op de rol ('Als Rode Kruiser help je iedereen') om weigeraars over de streep te trekken en misverstanden over bijvoorbeeld het gevaar van infectieziektes weg te nemen.
Vrijwilligers geschrapt
Blijven mensen ook na een indringend gesprek dwarsliggen, dan worden zij als vrijwilliger geschrapt. "Duidelijk moet zijn dat principiële weigeraars geen vrijwilliger kunnen blijven van het Rode Kruis, ondanks hun goede inzet tot nu toe", staat in een notitie.
Het Rode Kruis heeft 30.000 vrijwilligers. Daarnaast meldden zich sinds september tienduizenden nieuwe leden van het burgerhulpnetwerk Ready2Help, een deelorganisatie van het Rode Kruis, die praktische hulp biedt aan vooral vluchtelingen.
"Een beter teken van de solidariteit van de Nederlandse bevolking met de vluchtelingen en het werk van het Rode Kruis kunnen wij ons niet voorstellen", schrijft een trotse directeur De Vries in een interne e-mail.
Geschrokken
De Vries toont zich echter ook geschrokken over "enkele signalen dat vrijwilligers zich niet willen inzetten voor vluchtelingen. Voor het Rode Kruis een uiterst gevoelige zaak, omdat wij de meest kwetsbaren willen helpen zonder aanzien des persoons; zonder oog voor religie, geslacht en nationaliteit. In tijden van nood laten wij niemand alleen staan".
Volgens een woordvoerder tonen de politieke bezwaren van sommige vrijwilligers aan dat het Rode Kruis een afspiegeling van de samenleving is. De weigering van sommigen betekent niet dat er te weinig mensen zijn voor de hulp aan vluchtelingen, zegt het Rode Kruis.