De Turkse president Erdogan bezocht president Poetin eerder dit najaar in Moskou
NOS Nieuws

Rusland en Turkije voeren retoriek verder op

De Russische president Poetin wil geen gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan, zolang Turkije geen excuses heeft aangeboden voor het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig. Erdogan had voorgesteld dat beide leiders elkaar zouden ontmoeten op de klimaattop die maandag begint in Parijs, maar Rusland wil daar dus niet op ingaan.

Integendeel: de woordenstrijd tussen Moskou en Ankara lijkt alleen maar te escaleren. Poetin zei gisteren al dat de relatie tussen Rusland en Turkije is vastgelopen, en dat dat de schuld is van Turkije.

Moord

De Turken op hun beurt willen dat Rusland excuses aanbiedt voor de schending van het Turkse luchtruim. Rusland gaat daar tegenin en ontkent dat het toestel boven Turkije vloog. De voorzitter van de Doema, het Russische parlement, stelt dat Rusland het recht heeft om militair te reageren op het incident, dat hij omschreef als "moord met voorbedachten rade op onze soldaten."

Erdogan liet zich ook niet onbetuigd en waarschuwde Rusland om niet te hoog in de boom te gaan zitten. "We raden Rusland oprecht aan om niet met vuur te spelen", zei hij op een partijbijeenkomst in het noordoosten van Turkije. Eerder noemde hij een dreigende Russische boycot van Turkse producten al "emotioneel" en "ongepast".

Visa

Bij alle retoriek heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov ook nog een praktische maatregel afgekondigd: het is wat de Russen betreft vanaf 1 januari niet meer mogelijk om zonder visum tussen beide landen te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl