Richard Kunst (l) in duel met Mick Snel tijdens de finale in Ahoy
NOS Sport

Bondscoach vreest te voorspelbare korfbalcompetitie

Het is nog maar een vrees, maar Wim Scholtmeijer is duidelijk. "PKC en TOP steken er dit seizoen ver bovenuit. Het zaalkorfbal zit in dezelfde situatie als het vrouwenhockey, waar vier clubs domineren omdat daar de internationals spelen. Van de acht die PKC en TOP straks het veld in sturen, spelen er zes in Oranje. Dan is het kwaliteitsverschil heel groot", denkt de bondscoach van de korfballers over de onderlinge krachtverschillen.

Start competitie

Vrijdagavond begint de zaalcompetitie en titelverdediger PKC en TOP (finalist afgelopen seizoen) zijn de grote favorieten om op 16 april 2016 in de finale van de Korfbal League te staan. Het lijkt erop dat de strijd om de finaleplaatsen al voor de start van de competitie is beslist. "Die vrees is er inderdaad, maar we moeten nog zien of het echt zo is", stelt Scholtmeijer, die onlangs met Oranje de negende wereldtitel binnenhaalde.

Het zaalkorfbal zit in dezelfde situatie als het vrouwenhockey, waar vier clubs domineren omdat daar de internationals spelen.

Bondscoach Wim Scholtmeijer

Scholtmeijer spreekt van een zorgelijke situatie dat de meeste internationals bij twee clubs zijn neergestreken. "We gaan dat goed in de gaten houden. Het niveau van die clubs is door de internationals, die veel meer trainingsarbeid hebben verricht, heel hoog. Dat kan het heel voorspelbaar maken."

Oplossingen

Natuurlijk is er binnen de korfbalbond nagedacht over oplossingen. Die zijn er volgens Scholtmeijer ook wel. "Je kunt de competitie veranderen, de clubs verplichten een bepaald aantal spelers uit de eigen opleiding op te stellen enzovoort, enzovoort. Maar dat is toekomstmuziek. We moeten eerst afwachten hoe het dit seizoen gaat lopen. Ik zeg niet dat PKC en TOP alles gaan winnen, maar aan het einde van de rit staan ze denk ik wel in de finale."

Korfballers PKC winnen zaalfinale in Ahoy

En het einde van de rit is dit jaar heel anders dan de afgelopen jaren. De clubs strijden dit keer niet om een plaats in de finale in Ahoy, waar de korfbalfamilie in april traditioneel bijeenkomt voor de afsluiting van de zaalcompetitie. Ruim 10.000 maakten er in Rotterdam jaarlijks een feestje van en die sfeervolle party verhuist nu uitgerekend naar Amsterdam.

Ziggo Dome

Ziggo Dome, doorgaans een concerthal, ontvangt de korfbalploegen volgend jaar voor de finale. Scholtmeijer is blij met vernieuwing. "Het mag allemaal wat moderner. Je moet blijven ontwikkelen", meent de bondscoach. "Wij willen graag de eerste sport zijn die Ziggo Dome gaat uitverkopen. Dat is een uitdaging. De mogelijkheden zijn daar veel groter. En ik ben niet zo traditioneel ingesteld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl