Gianni Infantino zou de Zuid-Amerikaanse bonden achter zich hebben.
NOS Voetbal

Infantino en Salman winnen terrein in FIFA-race

In de strijd om het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA hebben de kandidaten Gianni Infantino en Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa een belangrijke slag geslagen.

Op 26 februari volgend jaar krijgt elke van de 209 nationale bonden een stem in de verkiezing, maar de bondsvoorzitters maken vaak op hun continent afspraken over wie ze steunen. De verschillende kandidaten proberen met een wereldreis de gunsten van de continentale federaties te krijgen.

Zuid-Amerika achter Infantino

Gianni Infantino, nu nog secretaris-generaal van de UEFA, lijkt een vruchtbaar bezoek aan Zuid-Amerika gebracht te hebben. Oorspronkelijk steunde die kleine confederatie nog Michel Platini, maar na zijn schorsing is de UEFA-voorzitter in ongenade gevallen.

Conmebol-voorzitter Juan Ángel Napout heeft in een gesprek met de Braziliaanse krant Folha de São Paulo verklaard dat de tien Zuid-Amerikaanse stemmen naar Infantino zullen gaan: "We stemmen als één blok, hebben we besloten. Ik heb gepraat met Gianni en dit is hoe het zit."

Azië steunt Salman

Minder verrassend, maar wel belangrijker is de steun die sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa als voorzitter van de Aziatische confederatie van zijn eigen leden krijgt. In New Delhi maakte het bestuur van de AFC bekend dat het continent als een man achter sjeik Salman staat.

Als de 46 stemmen inderdaad naar de AFC-voorzitter gaan, is dat een gevoelige klap voor Ali bin al-Hussein. De Jordaniër hoopte op steun van zijn eigen continent in zijn tweede poging om voorzitter van de FIFA te worden. Eind mei trok prins Ali zich terug uit de vorige verkiezing, nadat hij zittend voorzitter Sepp Blatter tot een tweede stemronde had gedwongen.

De andere kandidaten in de voorzittersverkiezing zijn de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale. De kandidatuur van Michel Platini is vanwege zijn schorsing nog niet beoordeeld door de verkiezingscommissie van de FIFA.

Sjeik Salman bin Ebrahim Al-Khalifa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl