Seizoenswerkers, zoals aspergetelers, kunnen langer bij hetzelfde bedrijf aan de slag
NOS Nieuws

'Geen verplicht vast contract seizoenswerkers'

Landbouwbedrijven hoeven seizoenswerkers niet direct een vast contract aan te bieden als die binnen zes maanden na afloop van een klus weer aan de slag gaan. Dat zijn werkgevers en werknemers in de sector overeengekomen.

Bedrijven die veel gebruikmaken van seizoensarbeiders, zoals aspergetelers, maakten zich grote zorgen over de uitwerking van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid die dit jaar inging. Volgens deze flexwet moet er minimaal zes maanden tussen twee tijdelijke contracten zitten. Voor veel bedrijven is dat een probleem omdat bijvoorbeeld de oogst al eerder komt. Ook heeft tijdelijk personeel na twee jaarcontracten al recht op een vaste baan.

Aanpassen

Minister Asscher van Sociale Zaken liet deze zomer al weten de wet te willen aanpassen op dit punt, maar dan zouden werkgevers en werknemers met een gezamenlijk voorstel moeten komen.

LTO Nederland, CNV en FNV stellen nu voor dat voor bepaalde functies er niet langer minimaal zes maanden tussen twee tijdelijke contracten hoeft te zitten. Daardoor kunnen seizoenswerkers langer bij hetzelfde bedrijf aan de slag. Ook hebben ze afgesproken dat voor functies van minimaal negen maanden pas na vier contracten een vaste baan moet worden aangeboden.

De bonden gaan het voorstel voorleggen aan hun achterban. Daarna moet minister Asscher van Sociale Zaken nog zijn fiat geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl