Henk de Jong fanatiek coachend langs de zijlijn
NOS Voetbal

De Jong: niet toveren, maar werken

De nummer 17 tegen de nummer 18 in de eredivisie. De wedstrijd SC Cambuur-De Graafschap kan met recht een degradatieduel genoemd worden. Beide ploegen wisten dit seizoen nog geen wedstrijd te winnen. Cambuur speelde zeven keer gelijk, De Graafschap verzamelde tot dusver twee punten.

Vanavond móet het gebeuren. Voor beide teams. Maar waar er van De Graafschap dit seizoen niks verwacht wordt, daar ligt de druk vooral bij SC Cambuur. Zij eindigden de afgelopen twee seizoenen in de middenmoot. En stellen voorlopig dus teleur.

"Ik wist van tevoren dat het een moeilijk jaar zou worden, dat wist ik na de eerste oefenwedstrijd al", zegt Cambuur-trainer Henk de Jong. "Ik probeer het rustig te relativeren. Het zou raar zijn als ik ineens gekke dingen zou gaan doen."

De Jong kent de oorzaak van de mindere resultaten. "Het grootste verschil met voorgaande jaren, is dat we met een compleet nieuwe ploeg zijn begonnen. Daar is een aantal blessures bijgekomen, met name achterin. Dus we moesten een nieuw elftal formeren, met jonge jongens die nog moeten groeien. Niet met jongens die er al staan.”

Acht penalty's

"We maken veel fouten, ook verdedigend", vervolgt De Jong. "Je krijgt niet zomaar acht penalty’s tegen. Dat heeft ook met verdedigen te maken. Maar daar zijn we mee bezig. De jongens kunnen niet toveren. En wij ook niet. Maar de intentie om er hard aan te werken is aanwezig."

Sjoerd Overgoor baalt van een gelijkspel in de wedstrijd tegen ADO Den Haag

Sjoerd Overgoor degradeerde vorig jaar met Go Ahead Eagles via de nacompetitie. Nu strijdt hij als aanvoerder van SC Cambuur opnieuw tegen degradatie. Met de opgedane ervaringen van afgelopen seizoen weet Overgoor waar de club voor moet waken.

"Bij Go Ahead ontstonden er twee groepen. Er was onderling veel irritatie en we kwamen in de verwijtende sfeer. Dat moet je voorkomen. We hebben een ploeg die niet overloopt van individuele kwaliteit. Als je dan niet voor elkaar door het vuur gaat, dan krijg je het moeilijk."

Voor Cambuur wacht een belangrijke maand. Na De Graafschap volgen wedstrijden tegen Willem II, NEC en Excelsior. Ploegen waar Cambuur normaal gesproken mee moet concurreren.

Versterking gewenst

"Die wedstrijden zijn cruciaal", weet De Jong. "Je moet zien dat je erbij blijft, bij de ploegen die in de buurt staan. En dan kijken of we in de winterstop wat kunnen doen. We moeten er verdedigend wat bij hebben, laten we daar ook eerlijk over zijn."

Defensieve versterking is dus gewenst in de ogen van de trainer. En hij wenst voor de winterstop ook nog een fiks aantal punten. "Een stuk of zeven en het liefst negen. Dan zijn we een eind op weg. Maar dat wil niet zeggen dat het dan ook gaat lukken. We zullen nu punten móeten pakken. Maar we laten ons niet kisten.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl