Gemeenteambtenaren vorig jaar zomer in actie voor hun cao

Financiering loonakkoord ambtenaren onzeker

Ambtenarenpensioenfonds ABP moet mogelijk de pensioenpremie volgend jaar verhogen. Dat maakt de financiering van het loonakkoord van de ambtenaren onzeker.

Het akkoord zou voor een belangrijk deel juist bekostigd worden door een verlaging van de pensioenpremie. De overheid zou door de verlaging van de premie ruimte hebben om een salarisverhoging van 5 procent in de komende twee jaar te verhogen en eenmalig 500 euro uit te keren.

Lage dekkingsgraad

In eerste instantie voert het pensioenfonds de verlaging gewoon door, in lijn met de afspraken uit het akkoord. Maar vanwege de lage dekkingsgraad, die ruim 10 procentpunt onder het minimumniveau ligt, moet het fonds mogelijk per 1 april volgend jaar de premie alweer verhogen. De dekkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen genoeg geld in kas hebben om in de toekomst de pensioenen uit te kunnen blijven keren. In januari wordt duidelijk of een verhoging van de pensioenpremie per april noodzakelijk is.

ABP wil niet zeggen of het loonakkoord hiermee op losse schroeven komt te staan. "Het is aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken om te bepalen hoe het loonakkoord gefinancierd wordt", aldus een woordvoerder.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil hier nu nog niets over zeggen, zolang het niet duidelijk is of de premies worden verhoogd. "Wij lopen niet vooruit op de financiële consequenties hiervan," aldus een zegsman.

ABP maakt verder nog bekend dat de pensioenen volgend jaar niet meestijgen met de inflatie vanwege de lage dekkingsgraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl