NOS Nieuws

'Het zijn langzamerhand granaten geworden'

De gemeente Alkmaar is een van de gemeenten die dit jaar een vuurwerkvrije zone instellen. Dat doen steeds meer gemeenten blijkt uit een onderzoek van het AD. Vorig jaar was er in 33 gemeenten zo'n verbod, dit jaar zijn het er 56.

Burgemeester Piet Bruinooge vindt dat het vuurwerk eigenlijk niet meer zo genoemd kan worden. "Het zijn langzamerhand granaten geworden. Dat levert zoveel risico op dat we bij wijze van experiment de binnenstad vuurwerkvrij willen houden."

Afgelopen Nieuwjaarsdag pleitte Bruinooge al voor zo'n verbod nadat een deel van de oude binnenstad van Alkmaar in vlammen was opgegaan. "Ook al is de oorzaak niet volledig aangetoond, ik kan één en één wel optellen", zegt Bruinooge daar vandaag over in het NOS Radio 1 Journaal.

De brandweer in actie bij de brand op Nieuwjaarsdag in Alkmaar

Landelijk verbod

Wat Bruinooge betreft wordt het verbod dit jaar stevig gecontroleerd. Hij denkt dat steeds meer gemeenten een soortgelijk verbod zullen instellen. "Ik ben er van overtuigd dat na verloop van tijd steeds meer gemeenten deze lijn zullen gaan volgen en dat uiteindelijk ook de Rijksoverheid tot het inzicht zal komen dat er iets moet gebeuren."

Bruinooge is niet bang dat de overlast zich verplaatst naar buitenwijken van Alkmaar. "Ik weet één ding zeker, als je niets doet dan verandert er nooit wat. We gaan in de binnenstad extra controleren, en de controle in de buitenwijken blijft ook."

Er komt in Alkmaar geen door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow als alternatief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl