Bloemen bij concertzaal Bataclan
NOS Nieuws

Frankrijk herdenkt slachtoffers aanslagen Parijs

Frankrijk herdenkt vandaag de slachtoffers van de aanslagen in Parijs van vrijdag 13 november. De nationale herdenking begon om 10.30 uur op de binnenplaats van het Hôtel des Invalides. De enige spreker tijdens de dienst is president Hollande.

Voordat Hollande gaat spreken, worden de namen van de 130 overleden slachtoffers van de aanslagen voorgelezen. Ook wordt een minuut stilte gehouden. De bijeenkomst eindigt met het zingen van de Marseillaise, het Franse volkslied, door het koor van de Republikeinse Garde.

Ron Linker in Parijs over hoe de herdenking eruit ziet

Zo'n duizend mensen zijn vandaag aanwezig bij de officiële bijeenkomst. Daarvan zijn 300 direct betrokkenen zoals gewonden en nabestaanden. Ook vertegenwoordigers van de politie en hulpdiensten wonen de herdenking bij.

President Hollande heeft alle Fransen opgeroepen vandaag de Franse vlag uit te hangen.

Aanslagen

Bij de aanslagen twee weken geleden vielen 130 doden en raakten meer dan 350 mensen gewond. De meeste slachtoffers werden door terroristen gedood in de concertzaal Bataclan. Hollande zou vandaag in zijn speech niet alleen de slachtoffers willen eren, maar de Parijse jeugd in het algemeen.

De nationale herdenking wordt pas vandaag gehouden omdat de nabestaanden eerst de kans moesten krijgen de slachtoffers te begraven. Er is ook rekening gehouden met de gewonden die bij de ceremonie aanwezig wilden zijn.

De NOS zendt de nationale herdenking live uit op NPO 1 en via nos.nl. De uitzending begint om 10.25 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl