Andy Murray heeft het koud in Gent
NOS Sport

Murray wil doen wat McEnroe in 1982 deed

De komende drie dagen moet het tennisjaar tot een spetterend einde komen met de Davis Cup-finale tussen België en Groot-Brittannië. In Gent draait het vooral om Andy Murray.

De Britse nummer twee van de wereld is bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de finaleplaats van de Britten, die al 79 jaar wachten op hun tiende titel in het landentoernooi. Murray won dit jaar al zijn acht wedstrijden in de Davis Cup: zes enkelspelen en twee dubbels.

Slechts twee spelers in de historie van de Davis Cup hebben in één jaar al hun acht enkelspelen gewonnen: John McEnroe voor Amerika in 1982 en een jaar later Mats Wilander voor Zweden. McEnroe's zegereeks werd beloond met de titel, maar Wilander verloor met Zweden van Australië.

1982: McEnroe superieur in Davis Cup

Naast acht enkelspeloverwinningen kan Murray in de finale zijn totaal aantal zeges op elf brengen. Daarmee zou hij de Duitser Michael Stich (11-1 in 1993) en de Kroaat Ivan Ljubicic (11-1 in 2005) kunnen evenaren.

Het record is in handen van McEnroe: in 198 won hij al zijn twaalf wedstrijden. Murray dubbelde niet voor Groot-Brittannië in de eerste ronde tegen Amerika, daarom komt zijn totaal aantal wedstrijden uit op elf.

De Britten leunen zwaar op Murray. Kyle Edmund maakt in de finale zelfs zijn debuut als hij de ontmoeting vrijdag opent tegen David Goffin. In het dubbelspel is Jamie Murray, de broer van, wél een ervaren kracht.

Hoe ik Murray wil verslaan? Door het laatste punt te winnen.

Ruben Bemelmans
  • AFP
    David Goffin en Andy Murray
  • EPA
    John McEnroe met Andy Murray op Wimbledon

België beschikt over een bredere selectie, en met Goffin - de nummer zestien van de wereld - ook over een wereldtopper. Ruben Bemelmans speelt het andere enkelspel, tegen Murray. Het is zijn grootste wedstrijd tot nu toe.

"Maar ik weet beter hoe hij speelt dan andersom. Dan kan een voordeel zijn", zegt de nummer 108 van de wereld. En hoe wil hij de Brit verslaan? "Door het laatste punt te winnen."

België heeft de Davis Cup nog nooit gewonnen. Alleen in 1904 werd de finale gehaald en toen was - jawel - Groot-Brittannië te sterk met 5-0.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl