Cumhuriyet-hoofdredacteur Dündar spreekt tegen de pers bij de rechtbank
NOS Nieuws

Turkije pakt twee journalisten op voor spionage

Turkije heeft twee journalisten van de regeringskritische krant Cumhuriyet opgepakt. De hoofdredacteur en de Ankara-correspondent van de krant worden beschuldigd van spionage en het onthullen van staatsgeheimen.

Aanleiding voor de arrestaties is een artikel dat de krant in mei publiceerde. Op foto's waren Turkse vrachtwagens te zien die volgens de krant munitie en wapens bevatten voor opstandelingen in Syrië. Turkije heeft altijd tegengesproken dat het Syrische rebellen bewapent.

In de aanklacht tegen de Cumhuriyet-journalisten staat nu dat ze samenspannen met Fethullah Gülen, de voornaamste tegenstander van president Erdogan. Hij zou de foto's in scène hebben gezet om het beeld te creëren dat Turkije terroristische organisaties steunt.

Persvrijheid

Voorafgaand aan zijn eerste verhoor sprak hoofdredacteur Dünder vandaag tegen de pers. "Volgens de president zijn we schuldig aan hoogverraad", zei hij. "Maar we zijn geen verraders of spionnen of helden. We zijn journalisten."

In Turkije staat de persvrijheid al langer onder druk. Geregeld worden journalisten opgepakt en eind vorige maand, enkele dagen voor de parlementsverkiezingen, viel de politie binnen bij een aantal redacties van kritische media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl