NOS Nieuws

Grootste politie-inzet ooit bij Thanksgiving Parade

  • AFP
    Extra politie-inzet tijdens de Thanksgiving Parade
  • EPA
    Een busje met een anti-terreureenheid controleert de route van de parade
  • AFP
    Kalkoenen Honest en Abe kregen dit jaar gratie

In New York hebben vandaag zo'n 3 miljoen mensen de traditionele Thanksgiving Parade bezocht. Er stonden ongeveer 2500 politieagenten langs de route van de optocht. Dat is de grootste politie-inzet ooit op deze jaarlijkse feestdag.

In verband met de terreuraanslagen in Parijs was de beveiliging extra aangescherpt. Een deel van de extra agenten was uitgerust met machinegeweren en honden die explosieven kunnen opsporen. Ook werden nog eens 500 agenten toegevoegd aan de speciale Critical Response Command, een zwaar bewapende eenheid die na een aanslag snel kan uitrukken.

Drones

Ook hielden helikopters en drones de parade en de toeschouwers vanuit de lucht in de gaten.

Aan de Thanksgiving Parade, georganiseerd door warenhuis Macy's, deden zo'n 8000 artiesten en clowns mee. Ook kwamen er 13 fanfarekorpsen en 27 praalwagens voorbij. Een belangrijk onderdeel van de parade zijn gigantische ballonnen van stripfiguren en striphelden.

Amerika viert Thanksgiving

Genieten

Burgemeester De Blasio had de bezoekers van de parade gisteren op het hart gedrukt vooral te genieten van de feestdag en niet bang te zijn voor terreur. "We moeten voet bij stuk houden. Laten we in godsnaam niet ons leven laten bepalen door terroristen."

De parade verliep zonder problemen.

Thanksgiving is de dag waarop traditioneel dank wordt gezegd voor de oogst en andere goede dingen. Veel Amerikanen kijken eerst een American Football-wedstrijd en eten daarna kalkoen.

Gratie

Een andere traditie is dat de president op de dag voor Thanksgiving gratie verleent aan een kalkoen. Obama geeft altijd twee kalkoenen gratie. Dit jaar waren dat Honest en Abe. Ze mogen de rest van hun leven slijten op een kalkoenboerderij in Virginia.

Thanksgiving, dat altijd gevierd wordt op de vierde donderdag in november, wordt gezien als het begin van het feestseizoen dat tot het eind van het jaar duurt.

Lange rijen

Na Thanksgiving volgt Black Friday, de drukste dag van het jaar voor winkeliers. Amerikanen gaan dan massaal op koopjesjacht.

Veel winkels geven hoge kortingen en om daarvan te kunnen profiteren staan mensen soms al vanaf donderdagavond in lange rijen te wachten tot de winkels vrijdag open gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl