NOS Sport

IAAF-voorzitter Coe stapt op bij Nike

'Geen belangenverstrengeling', maar Coe wel weg bij Nike

Sebastian Coe legt zijn functie als ambassadeur van kledinggigant Nike neer. Dat doet de voorzitter van de IAAF, de internationale atletiekfederatie, om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen.

De 59-jarige Coe geeft die functie op onder de toenemende druk van de publieke opinie. De afgelopen weken ontstond steeds meer ophef over zijn commerciële banden met Nike. Vooral het toewijzen van de WK atletiek van 2021 aan de historische thuisbasis van Nike, Eugene, riep vragen op.

Eerder ontkende Coe al stellig dat hij een dubieuze rol heeft gespeeld bij de toewijzing de WK. BBC zou echter e-mails in het bezit hebben die erop duiden dat hij gelobbyd zou hebben voor de Amerikaanse stad. Het organisatiecomité van de wereldtitelstrijd, Track Town USA, heeft banden met Nike.

Focus op IAAF

Coe kondigde ook aan dat hij na de Olympische Spelen van 2016 stopt als hoofd van het Britse olympisch comité. Ook zei hij dat zijn sportmarketingbureau CSM geen zaken zal doen met de IAAF zolang hij daar voorzitter is.

Volgens Coe is het belangrijk dat hij zich geheel kan focussen op zijn rol als voorzitter van de geplaagde internationale atletiekfederatie: "Ik wil me kunnen focussen op de IAAF om het schip dat nu hard aan het schommelen is weer rustig te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl