De Groningse wethouder is bang dat illegalen weer over straat gaan zwerven
NOS Nieuws

Wethouder Groningen roept Dijkhoff op koers te verleggen

De gemeente Groningen roept staatssecretaris Dijkhoff op de uitspraak van de Raad van State over de bed-bad-broodopvang niet te strikt te interpreteren en bij gemeenten te gaan kijken hoe het probleem van de uitgeprocedeerde asielzoekers beter kan worden aangepakt.

Als het kabinet dat niet doet, komen uitgeprocedeerde asielzoekers weer op straat te staan en moeten de gemeenten het probleem oplossen, zonder dat ze daar geld voor hebben, zei de Groningse wethouder Ton Schoor (D66) in het NOS Radio 1 Journaal.

Schroor zegt dat het uitzendcentrum in Ter Apel en de vrijheidsbeperkende locaties (VBL's), waar mensen die aan vertrek willen meewerken terechtkunnen, niet goed functioneren. "Dan heb je mensen illegaal en zonder perspectief op straat."

Gemeentelijke opvang

Nu worden die mensen door gemeenten opgevangen, ook in Groningen. "De laatste maanden zijn zeven mensen uit onze locatie teruggekeerd naar het land van herkomst. Zestien mensen hebben een nieuwe identiteit. Negen hebben een verblijfsvergunning, alsnog en 29 zijn door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers geplaatst, omdat ze daar toch recht op hadden."

Dat betekent volgens Schroor dat zo'n 30 procent van de mensen die volgens de IND het land uit moeten, onterecht als illegaal is bestempeld. Daarom zou de staatssecretaris er verstandig aan doen om zijn beleid te herzien en te kijken wat echt werkt bij het stimuleren van terugkeer. "Als hij de uitspraak eng interpreteert zijn we terug bij af. Dan is de politiek gered, maar het beleid om zeep gebracht", zegt Schroor.

Utrecht

Ook de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk vindt dat de uitspraak van de Raad de problemen niet oplost. "De juridische werkelijkheid sluit niet aan bij de praktijk. Dat gaat nu kennelijk niet veranderen of verbeteren."

Utrecht biedt op verschillende locaties opvang aan meer dan 200 mensen. "Dat is nodig en dat blijven we ook doen", zegt Van Hooijdonk.

Rotterdam

Een meerderheid in de gemeenteraad in Rotterdam sluit zich daarbij aan en roept de regering op om de huidige bed-bad-brood-praktijk te handhaven. "Het kabinet moet kiezen voor een pragmatische aanpak die aansluit bij de realiteit", stellen D66, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en ChristenUnie-­SGP in een gezamenlijk persbericht.

"Dijkhoff moet de opvang blijven bieden en financieren", zeggen de partijen. Ook nu hij daar niet juridisch toe verplicht wordt."

Amsterdam

Ook Amsterdam constateert dat de problemen van sommige uitgeprocedeerden niet zijn opgelost. Amsterdam hoopt dat de gemeenten hierover nadere afspraken met het kabinet kunnen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl