Sinds vrijdagnacht gold het hoogste dreigingsniveau in Brussel
NOS Nieuws

België verlaagt dreigingsniveau Brussel

België heeft het dreigingsniveau in het Brussels Gewest met onmiddellijke ingang verlaagd van 4 naar 3. Dat heeft premier Michel van België gezegd in een persconferentie. "We zijn niet meer in de situatie waarbij de dreiging zeer nabij is", zei de premier.

Het dreigingsniveau in Brussel werd in de nacht van vrijdag op zaterdag verhoogd naar niveau 4, dat het hoogste is. De dreiging was voor het Brussels Gewest "ernstig en zeer nabij", zei terreurbestrijdingsorganisatie OCAD toen. Er was onder meer gebleken dat enkele daders van de aanslagen in Parijs vanuit de Brusselse gemeente Molenbeek hadden geopereerd.

De verhoging leidde ertoe dat het openbare leven in en om Brussel dagenlang stillag: zo waren scholen en winkelcentra dicht en reed het openbaar vervoer niet. Gisteren werd een deel van die maatregelen ingetrokken.

Mogelijk en waarschijnlijk

Het OCAD besloot vandaag het dreigingsniveau na een onafhankelijke analyse te verlagen. Waarom die beslissing werd genomen werd niet toegelicht.

Het lagere dreigingsniveau betekent niet het einde van de terreurdreiging. Niveau 3 staat nog altijd voor "ernstige dreiging tegen een persoon, groepering of een gebeurtenis die mogelijk en waarschijnlijk is". In de rest van België geldt al langer niveau 3.

Metro open

In Brussel liepen de afgelopen dagen honderden extra agenten en militairen rond. Premier Michel zei op de persconferentie dat dat voorlopig zo blijft.

Verder zei hij dat veel grote evenementen weer kunnen doorgaan. Dat zal van geval tot geval worden beoordeeld. De metro gaat morgenvroeg weer volledig open. Wel zal er extra gecontroleerd worden door het leger en de politie.

Duidelijkheid

Justitie is nog steeds op zoek naar onder anderen Salah Abdeslam, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs. De afgelopen dagen zijn huiszoekingen gedaan in onder meer Brussel, Charleroi en Luik. Onduidelijk is of die operaties iets hebben opgeleverd.

Volgens correspondent Joris van Poppel heeft de Belgische politie ook vanmiddag invallen gedaan, in Wallonië. Er is niemand gearresteerd. "De inlichtingendiensten krijgen waarschijnlijk steeds nieuwe aanwijzingen", zegt hij.

Belgische media melden dat de politie en het leger afgelopen zondag een aanslag hebben verijdeld. De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam en zijn handlanger zouden volgens Het Laatste Nieuws door de invallen in Brussel en andere gemeenten zijn "verjaagd".

Dat zou een reden kunnen zijn voor het verlagen van het dreigingsniveau, zegt Van Poppel. "Er blijft echter veel onduidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl