Het energielabel op witgoed gaat overal naar dezelfde indeling van A tot en met G
NOS Nieuws

Nieuw energielabel tegen verwarring bij consument

De energielabels op elektrische apparaten zoals koelkasten, magnetrons en televisies worden anders. Als het aan Europese ministers voor Energie ligt verdwijnen de plusjes. Die zouden verwarring veroorzaken bij de consument.

Nu loopt het energielabelsysteem van de categorieën A+++ (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Maar veel mensen lezen de plusjes-categorieën niet goed. Ze denken dat een product met een A+ zuiniger is dan een met A++ of A+++, terwijl het andersom is.

De Europese Raad van ministers van Economische Zaken wil dat er vanaf 2017 alleen nog letters van A tot G gebruikt worden.

Gezamenlijk energiebeleid

Volgens minister Kamp weten consumenten door de nieuwe labeling beter waar ze aan toe zijn. "Ze kunnen bewuste keuzes maken in de aanschaf van producten. Zuiniger producten zoals koelkasten, televisies en wasmachines, verminderen de energievraag en dragen bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot."

Het nieuwe energielabel is gebaseerd op een voorstel van de Europese Commissie, die wil dat er een gezamenlijk Europees energiebeleid komt. Onder meer het Europees Parlement moet nog met het besluit instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl