In 2007 was het voor Greenpeace al '5 voor 12'
NOS Nieuws

Greenpeace: sluiten kolencentrales goede eerste stap

Greenpeace vindt de wens van de Tweede Kamer om alle kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten "een geweldige eerste stap" en "niet meer dan logisch".

De rechtbank Den Haag bepaalde in juni van dit jaar dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2020 25 procent lager moet zijn. Dit kan volgens Greenpeace alleen als het Energieakkoord in zijn geheel wordt uitgevoerd en door de kolencentrales te sluiten.

'Overhaaste sluiting'

Energiemaatschappijen EON en GDF Suez dreigen met een schadeclaim als de centrales daadwerkelijk worden gesloten. Zij hebben net geïnvesteerd in nieuwe centrales. Essent zegt dat door een overhaaste sluiting de energieprijzen zullen stijgen, wat zou betekenen dat consumenten en zakelijke klanten jaarlijks honderden miljoenen euro's extra kwijt zullen zijn.

De brancheorganisatie van energiemaatschappijen, Energie Nederland, zegt de discussie met belangstelling te volgen. "Wij zullen onze positie hierover volgend jaar bepalen, als het Energieakkoord wordt herzien."

'Achterhaalde investeringsbeslissing'

Willem Wiskerke is campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace en hij vindt dat de energiebedrijven dit allang hadden kunnen zien aankomen.

"Deze bedrijven hebben in het verleden met hun lobby zelf de politiek voorgespiegeld dat we nieuwe kolencentrales nodig zouden hebben," zegt Wiskerke. "Dan moeten ze nu niet gaan klagen dat de politiek ingrijpt om burgers te beschermen tegen gevaarlijke klimaatverandering. Het is hun eigen, inmiddels achterhaalde, investeringsbeslissing geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl