De softwarepiraat, Jakub F.
NOS Nieuws

Softwarepiraat speelt in anti-piraterij-spotje als alternatieve straf

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Een ongewone straf voor een softwarepiraat in Tsjechië. Jakub F. werd gesnapt nadat hij acht jaar lang illegale kopieën van Windows 7 en 8 had verspreid. Zijn straf: de hoofdrol spelen in een spotje tegen piraterij.

Volgens een Tsjechisch persbureau is hij de eerste veroordeelde softwarepiraat. De 30-jarige F. heeft voor meer dan 375.000 euro aan schade veroorzaakt, aldus de belangenorganisatie BSA, die wereldwijd piraterij van software in de gaten houdt en tegengaat.

Een rechter veroordeelde hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en liet daarnaast zijn computer, harde schijf en DVD's in beslag nemen. Omdat hij niet in staat is om alle schade te compenseren, heeft hij het op een akkoordje gegooid met de anti-piraterijorganisatie.

De deal is dat hij slechts een klein gedeelte van de geleden schade hoeft te vergoeden en daarnaast figureert in een reclamespotje tegen piraterij, waarin hij uitlegt wat hij heeft gedaan. Het filmpje is gepubliceerd op een website waar hij meer informatie geeft. Er zit wel een addertje onder het gras: de video moet minimaal 200.000 keer bekeken worden, anders gaat de afspraak niet door.

Ruim 30 procent van de software die in Tsjechië wordt gebruikt, zou illegaal verkregen zijn. Dit zou de markt jaarlijks 3,6 miljard Tsjechische kronen kosten, zo'n 154 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl