Gao Yu in 2009
NOS Nieuws

Zieke Chinese journaliste Gao Yu mag gevangenis uit

De Chinese journaliste Gao Yu mag de gevangenis verlaten en haar straf elders uitzitten. De 71-jarige vrouw werd vandaag in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor het lekken van staatsgeheimen. In eerste instantie had ze zeven jaar cel gekregen. Vanwege haar slechte gezondheid is nu besloten dat ze op medisch verlof mag. Dat betekent dat ze zich thuis of in een ziekenhuis kan laten behandelen.

"We hadden wel verwacht dat ze om medische redenen de gevangenis uit zou mogen, maar zo snel is verrassend", zegt een van haar advocaten. Gao Yu heeft hartproblemen.

Ze is een van de bekendste intellectuelen van China en strijdt al jaren voor meer vrijheid. Ze zat al eerder vast, onder meer na de studentenprotesten in 1989. Vorig jaar werd ze opnieuw opgepakt, op beschuldiging van het doorspelen van een officieel rapport naar een westerse site. Dat document, bekend onder de naam Document 9, gaat over de bestrijding van westerse waarden, hervormingsideeën en persvrijheid.

Schuld bekend

De site heeft steeds tegengesproken dat de informatie van Gao kwam en Gao ontkende betrokkenheid. Mogelijk is de gunstige uitspraak nu het resultaat van een schuldbekentenis die Gao in een besloten zitting heeft gedaan, ook al voerden haar advocaten aan dat ze onschuldig is.

Mensenrechtenorganisaties en buitenlandse regeringen noemen de zaak tegen Gao een politiek proces. Het wordt gevoerd omdat zij steeds kritiek heeft op de Chinese autoriteiten, zeggen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl