De hogere zwartrijdersboete moet de veiligheid in het openbaar vervoer vergroten
NOS Nieuws

Boete zwartrijden in het ov wordt 50 euro

De boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer wordt verhoogd naar 50 euro. Staatssecretaris Dijksma heeft vandaag met de vervoerders een definitief bedrag afgesproken. Volgens de staatssecretaris zal een hoger boetebedrag het aantal zwartrijders verminderen.

Dijksma's voorganger Mansveld maakte eind juni bekend dat ze de boete wilde verdubbelen tot 70 euro. De vervoerders vonden dit bedrag te hoog en vreesden problemen voor hun controleurs. Zwartrijders die met zo'n hoge boete geconfronteerd worden, zouden wel eens extra agressief kunnen worden.

Afschrikwekkend

Het huidige bedrag van 35 euro vinden het kabinet en de Tweede Kamer niet afschrikwekkend genoeg. Zwartrijders gokken dat ze geen controle krijgen, maar maken vaak wel amok als een controleur om hun ov-kaart vraagt. "Zestig procent van de personen die overlast veroorzaken in het openbaar vervoer, rijdt op dat moment zwart", zei Mansveld in juni.

Het kabinet hoopt met de boete van 50 euro de veiligheid in het openbaar vervoer te verhogen. De administratiekosten bij het te laat betalen van de boete worden verhoogd van 10 naar 15 euro.

Het nieuwe boetebedrag gaat in op 1 april 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl