Premier Cameron verlaat Downingstreet, op weg naar het Lagerhuis
NOS Nieuws

Cameron: 'verplicht' om IS in Syrië te bombarderen

De Britse premier Cameron heeft in het Lagerhuis gezegd dat de tijd is aangebroken om mee te doen aan de bombardementen in Syrië op IS-extremisten. Cameron zei dat het Verenigd Koninkrijk het zich niet kan veroorloven de strijd voor zijn veiligheid over te laten aan andere landen.

Cameron zei dat de Britten het aan zichzelf verplicht zijn om samen met de Amerikanen en de Fransen de terroristen aan te vallen. Hij sprak dat maandag ook al uit in een gesprek met de Franse president Hollande.

Twee jaar geleden kreeg de premier geen meerderheid voor zijn voorstel voor het bombarderen van doelen in Syrië, door tegenstand in zijn eigen Conservatieve fractie en bij Labour.

Een maand geleden was de commissie-buitenland nog kritisch over het voorstel om niet alleen doelen in Irak maar ook in Syrië te bombarderen. De commissie wees zo'n operatie af zolang er geen duidelijke strategie voor Syrië bestaat.

Maar na het bloedbad dat IS op 13 november in Parijs aanrichtte, lijkt de stemming veranderd. Nu tekent zich een meerderheid voor bombarderen in Syrië af.

'Om IS te stoppen, moeten we in actie komen in Syrië'

Aanslagen

Cameron zei dat het bombarderen van de extremisten de Britse nationale belangen dient. Hij sprak tegen dat bombardementen het land kwetsbaarder maken voor aanslagen van IS. Het Verenigd Koninkrijk is al doelwit van de terroristen, zei hij, en daarom moet nu tot actie worden overgegaan.

Cameron zei dat IS een bedreiging vormt voor de door de Britten gesteunde regering van Irak en voor de Britten en hun bondgenoten in het Westen.

Tegelijkertijd zei de premier dat er in Syrië geen plaats meer is voor het bewind van president Assad. Hij kondigde aan dat de regering een miljard pond beschikbaar wil stellen voor de wederopbouw van Syrië.

Labour

Labour-leider Corbyn erkende het gevaar dat van IS uitgaat, maar hij vroeg de premier of bombardementen geen onbedoelde gevolgen voor het land zullen hebben. Hij zei dat IS alleen verslagen kan worden door een coalitie op de grond in Syrië zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl