Frank de Boer tijdens persconferentie op Celtic Park
NOS Voetbal

De Boer: moeten deze poule overleven

Alle ballen op Lasse Schöne. Dat zou het devies kunnen zijn als Ajax vanavond in Glasgow aantreedt tegen Celtic in de Europa League. In de laatste drie duels met de Schotten was de Deen steeds belangrijk. En de Amsterdammers kunnen een goede Schöne wel gebruiken. "We moeten de laatste twee duels winnen", zegt Ajax-trainer Frank de Boer.

Lasse Schöne dus. Celtic ligt hem wel. In september zorgde hij er met een vrije trap voor dat Ajax in de eigen Arena nog gelijkspeelde. 2-2 werd het toen.

En wat te denken van twee jaar geleden in de Champions League. Uit verloor Ajax met 2-1, maar die ene goal werd wel gemaakt door Schöne en in het thuisduel maakte hij de enige treffer. Daardoor had Ajax tegen Celtic een beter onderling resultaat, al bleek dat vervolgens niet eens nodig omdat Ajax van Barcelona wist te winnen.

Schöne mocht in september een kwartiertje meedoen en maakte de 2-2 tegen Celtic

Winnen van Barcelona, zo'n soort uitschieter zou wel weer eens lekker zijn voor Ajax in Europa. Maar dat lijkt er nog niet echt in te zitten. Ajax pakte pas drie punten in de eerste vier groepswedstrijden van de Europa League.

Teleurstellend, vindt ook De Boer. "Natuurlijk. Ik had verwacht dat we zeker thuis zeven punten hadden kunnen pakken. Dat denk ik nog steeds. Het was niet makkelijk geweest, maar het had gekund. Dan is het teleurstellend dat je er thuis maar twee pakt, ja."

'Je kunt 80 minuten goed zijn, maar dan kan het nog mis gaan'

Daar waar PSV het juist in Europa beter doet dan in de eredivisie, is dat bij Ajax vaak andersom. De Amsterdammers lijken in de Europa League hun gebruikelijke niveau maar niet te kunnen halen.

"Daar hebben we wel over gesproken. Het is natuurlijk een niveautje hoger, daar moet je ook op ingesteld zijn. Een team als Fenerbahçe kan uit het niets het verschil maken", vindt De Boer.

"Als je daar mentaal niet op voorbereid bent, kan het zo gebeurd zijn. Je kunt tachtig minuten goed spelen, maar dan alsnog schade oplopen." Op de vraag of dat dan alleen een mentale kwestie is, zegt De Boer: "Ja, de kwaliteit is aanwezig om die fouten niet te maken."

Hopen op Molde

Ajax moet dus winnen en dan hopen dat Molde dat thuis ook doet tegen Fenerbahçe. "Laten we hopen dat ze hun best doen. Want als Ajax zijnde moeten we deze poule overleven. Het zou heel teleurstellend zijn als dat niet lukt. Maar dat gaat heel moeilijk worden. We hebben niets in eigen hand", besluit De Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl