Een van de vestigingen van het ROC Amsterdam
NOS Nieuws

'Grote mbo's niet per se verkeerd'

Minister Bussemaker van Onderwijs wil dat grote, anonieme mbo-instellingen plaatsmaken voor kleine, herkenbare mbo-colleges. Scholen met meer dan 5000 studenten zouden verplicht moeten opsplitsen. De MBO Raad is niet blij met dit voorstel.

"We denken dat Bussemaker de plannen baseert op beeldvorming over grote instellingen, want het valt allemaal wel mee." Volgens voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl zijn grote gebouwen niet per se verkeerd. "Er zijn talloze grotere scholen die het volgens de inspectie uitstekend doen, die moeten dus gaan reorganiseren. Dat is toch raar."

Kleinere klassen krijg je alleen als het onderwijs meer geld krijgt.

Voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad

Van Zijl benadrukt dat niet de gebouwen fysiek gesplitst gaan worden, maar alleen de verantwoordelijkheidsverdeling anders wordt. "Dit is een reorganisatie, alsof de leerlingen er iets van merken als de collegedirecteur meer bevoegdheden krijgt dan de collegevoorzitter."

Volgens Van Zijl willen leerlingen herkenbaar onderwijs in een kleine context, de grootte van het gebouw is dan niet van belang. "Kleinere klassen krijg je alleen als het onderwijs meer geld krijgt. Ik geloof niet dat dat in de plannen voorkomt."

De MBO Raad heeft zelf ook met de minister gepraat over een manier om klein onderwijs binnen grote instellingen te kunnen geven. De raad was dus wel op de hoogte dat hierover nagedacht werd, maar deze "structuurverandering" komt als een verrassing. "We gaan alle feiten op papier zetten en hopen dat de Kamer tot inkeer komt, want dit zijn echt verkeerde plannen."

Minister Bussemaker over kleinschaliger MBO-scholen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl