Koning Filip, zijn vrouw Mathilde en de kinderen (v.l.n.r.) Gabriel, Elisabeth, Emmanuel en Eleonore
NOS Nieuws

Voortaan minder prinsen en prinsessen in België

Koning Filip heeft de regels van het Belgische koningshuis op de schop gegooid. Voortaan kunnen alleen nog zijn afstammelingen de titel prins of prinses van België doorgeven aan hun kinderen.

Tot nu toe konden ook de kinderen van Filips broer Laurent en zus Astrid de titel doorgeven, maar dat wordt geschrapt. Zij en hun kinderen houden zelf wel hun titels, omdat de maatregel niet met terugwerkende kracht werkt.

Filip heeft deze week ook met terugwerkende kracht het huwelijk van zijn neef Amedeo goedgekeurd. De zoon van prinses Astrid is daardoor weer zesde in de lijn der troonopvolging.

Amedeo verspeelde zijn recht op de troon toen hij juli vorig jaar met de Italiaanse Lili Rosbosch trouwde zonder daar toestemming voor te vragen. Daarmee verloor hij zijn recht op de troon.

Achteraf vroeg Amedeo alsnog succesvol toestemming aan zijn oom. Het koninklijk besluit, mede-ondertekend door premier Michel en minister Geen van Justitie, werd deze week gepubliceerd in het Staatsblad.

Kleine kans

De kans dat België een koning Amedeo krijgt is klein: daarvoor moeten eerst koning Filip, zijn vier kinderen en prinses Astrid overlijden.

Lili is overigens de eerste die met het nieuwe besluit over de titulatuur te maken krijgt. Haar huwelijk mag dan zijn goedgekeurd, door de nieuwe regels zal zij geen prinses van België worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl