Belgische soldaten in de straten van Brussel
NOS Nieuws

'Info over dreiging in Brussel kwam uit onderschept mailverkeer'

De concrete aanwijzingen dat er terreuraanslagen in Brussel op stapel stonden, kwamen uit mailverkeer tussen jihadisten in Frankrijk, België en Syrië. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws op basis van 'veiligheidsbronnen'. Sommige berichten waren gecodeerd, andere geschreven in een soort Arabische turbotaal, meldt de krant.

Volgens de krant werd de informatie die erin stond, bevestigd door informanten van de veiligheidsdiensten en door verdachten, onder meer in Frankrijk. Uit de informatie bleek dat jihadisten uiterlijk maandagochtend op verschillende plaatsen in Brussel slachtoffers wilden maken. Daarom werd vrijdag besloten tot massale inzet van politie en leger in Brussel.

Zaterdag werd vervolgens het dreigingsniveau voor de stad verhoogd naar niveau 4, het hoogste niveau, en zondag deed de politie invallen in Brussel, Charleroi en Luik.

Veiligste oplossing

"Omdat de regering geen enkel mensenleven op het spel wilde zetten, moest het gerecht wel ingrijpen", zegt een veiligheidsbron in de krant. "Vandaar de overhaaste huiszoekingen. Iedereen wist dat de politie de harde kern van de terreurcel niet zou aantreffen, omdat ze op dat moment nog niet op hun uitvalsbasis in Brussel waren, maar er was geen marge meer om te wachten. Er werd gekozen voor de veiligste oplossing."

Volgens Het Laatste Nieuws werden er daarom inderhaast huiszoekingen georganiseerd en zijn er levens gered, maar kon terrorist Salah Abdeslam ontkomen. Die afweging zouden de Belgische diensten heel bewust hebben gemaakt.

"De regering heeft steeds gezegd dat de dreiging concreet en nabij was", zegt correspondent Joris van Poppel. "Ze denken dat ze met de invallen de terreurcel op de hielen zaten. Er is een schuilplaats ontdekt en daar zijn vijf mensen opgepakt, maar hoofdverdachte Abdeslam was er niet bij en de terreurdreiging blijft dus bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl