Politie bij de Turkse ambassade in Moskou
NOS Nieuws

Rusland gaat Turkse landbouwproducten strenger controleren

Rusland gaat Turkse landbouwproducten strenger controleren voor ze het land in mogen. Dat heeft het ministerie van Landbouw in Moskou laten weten. De regering zegt dat ongeveer 15 procent van de landbouwproducten uit Turkije niet aan de Russische eisen voldoet.

De controle wordt uitgevoerd door de voedsel- en warenautoriteit Rosselchoznadzor. De autoriteit zal zowel op de plaatsen in Turkije waar de goederen worden geproduceerd als aan de grens extra controleren.

Rusland haalt vooral groente, fruit en vlees uit Turkije. In 2014 werd voor 1,7 miljard dollar aan landbouwproducten geïmporteerd, de export van voedsel naar Turkije bedroeg in dat jaar 2,4 miljard dollar.

Spanning

De spanning tussen Rusland en Turkije is hoog opgelopen sinds de Turkse luchtmacht dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde bij de grens met Syrië. Volgens Turkije schond het toestel het Turkse luchtruim en reageerden de piloten niet op waarschuwingen.

Rusland ontkent dat het toestel boven Turks grondgebied vloog en dat de piloten zijn gewaarschuwd. De Russen hebben hun uitvalsbasis in de Syrische havenstad Latakia, niet ver van de Turkse grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl