Bouwsector in de lift
NOS Nieuws

Bouwbedrijven draaien steeds beter

De bouwsector lijkt de weg uit het dal gevonden te hebben en steeds beter te draaien. In het derde kwartaal was de omzet in de bouw 7 procent hoger dan een jaar geleden en waren er aanzienlijk minder faillissementen. Ook de vooruitzichten voor volgend jaar zijn volgens bouwondernemingen positief, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet neemt nu al een jaar elk kwartaal toe. Voor het eerst sinds 2008 is de omzetstijging bij de grote bouwbedrijven groter dan die bij de kleinere. In zowel de woningbouw en de bouw van bedrijfspanden, als in de grond- weg en waterbouw werd er meer gebouwd.

Wel was de omzetstijging in het derde kwartaal iets lager dan die in het tweede kwartaal. Dat heeft volgens het CBS mogelijk te maken met de verhoging van het btw-tarief voor renovatie en onderhoud van huizen van 6 naar 21 procent. Kleine bedrijven profiteerden meer van de lage btw dan de grote.

Faillissementen

In het derde kwartaal gingen 154 bouwbedrijven failliet, het laagste aantal sinds begin 2009. Het dieptepunt lag begin 2013, toen er maar liefst 500 bouwbedrijven over de kop gingen.

Per saldo zijn de bouwers voorzichtig positief. Een op 6 bouwondernemers denkt dat de omzet volgend jaar zal stijgen. Ook de werkgelegenheid zal naar verwachting iets toenemen. Met investeringen blijven ze voorzichtig. Een kleine groep denkt volgend jaar zelfs minder te investeren in materieel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl