Poetin en Hollande
NOS Nieuws

Hollande in Moskou voor anti-IS-coalitie

Het diplomatieke offensief van president Hollande tegen IS begint trekjes te vertonen van een wereldreis. Dinsdag was hij op bezoek bij zijn Amerikaanse collega Obama, gisteren kwam Merkel langs in Parijs, vandaag staat Hollande bij de Russische president Poetin op de stoep. Hollande wil graag dat Rusland zich aansluit bij een globale coalitie tegen IS, met één gezamenlijke strategie.

Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De incidenten en tegenstrijdige belangen zijn niet op één hand te tellen.

Waarom Rusland wellicht welwillend is:

- Rusland erkent dat IS achter de aanslag zat op het vliegtuig met Russische vakantiegangers in Egypte.

- President Poetin liet na de aanslagen in Parijs weten dat voortaan vooral IS doelwit zal zijn van de Russische bombardementen.

- Door samen te werken in Syrië leidt Rusland de aandacht af van het gewapende conflict in Oekraïne, zodat mogelijk ook de sancties tegen Rusland worden verminderd of opgeheven.

Waarom het lastig is:

- De relatie tussen Hollande en Poetin staat onder druk. Vanwege het gewapende conflict in Oekraïne hield Hollande de verkoop van twee gloednieuwe helikopterschepen aan Rusland tegen.

- Tot nu toe bestookt Rusland in Syrië, naast IS, ook doelen van andere groeperingen. Het Westen verdenkt Poetin ervan dat hij hiermee vooral zijn bondgenoot Assad wil steunen.

- Door het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije, is Poetin wellicht minder geneigd om samen te werken met NAVO-landen zoals Frankrijk. Om dezelfde reden hield president Obama eerder deze week de boot af bij Hollande, omdat werd gevreesd dat de Franse president te veel zou aanpappen met Rusland.

Tot nu toe werpt het diplomatieke offensief van Hollande weinig vruchten af. Tijdens haar bezoek in Parijs liet Merkel nogmaals weten vooral een politieke oplossing te willen voor Syrië, geen militaire. Obama hield zich dus ook op de vlakte. Alleen de Britse premier Cameron staat vierkant achter de plannen van Hollande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl