De Oekraïense president Porosjenko vorig jaar in gesprek met toenmalig minister Timmermans
NOS Nieuws

Porosjenko: Nederlands referendum koren op Poetins molen

De Oekraïense president Porosjenko heeft goede hoop dat Nederland in het referendum voor het associatieverdrag met Oekraïne stemt. In een interview in nrc.next geeft hij ook een voorzichtige waarschuwing: "Iedereen in Nederland moet weten dat een stem in het referendum ook een stem is voor of tegen de Oekraïners die hun leven hebben gegeven voor Europese waardigheid en waarden."

Porosjenko wil niet te veel zeggen over het referendum, dat in april wordt gehouden. Hij benadrukt het recht van Nederlanders om zich in een referendum uit te spreken. Toch noemt hij de stembusgang "koren op Poetins molen". "Ik verafschuw het idee dat de Nederlanders gijzelaars worden van een politiek spel."

Bloemenzee

In het interview met NRC-journalist Hubert Smeets zegt hij ook dat de vliegramp met de MH17 de relatie tussen Nederland en Oekraïne heeft verbeterd. "Dat kun je niet organiseren. Het gebeurde gewoon. Binnen drie uur lag er een bloemenzee bij de ambassade in Kiev, van mensen die nog nooit in Nederland waren geweest. Pijn verenigt volkeren."

Porosjenko, die multimiljonair werd met een chocoladebedrijf en nu anderhalf jaar president is, gaat in het gesprek ook in op de strijd tegen terreurgroep IS. "Ik heb geen bezwaar als Rusland zich bij die coalitie aansluit, mits het IS bestrijdt en ophoudt Assad te steunen."

De Oekraïense president vreest niet dat het belang om IS te bestrijden de kwestie-Oekraïne naar de achtergrond doet verschuiven. Hij trekt een parallel met de annexatie door Hitler van Sudetenland - een deel van Tsjechië waar veel Duitstaligen woonden. Frankrijk en Groot-Brittannië dwongen Tsjechoslowakije in 1938 Sudentenland aan Duitsland af te staan. Toen zeiden mensen volgens hem ook dat Sudetenland niet zo belangrijk was: "Maar uiteindelijk was de prijs van deze zogenaamd vreedzame oplossing heel hoog. Europa heeft zijn les geleerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl