Het ROC Leiden, dat in ernstige financiële problemen kwam door te dure nieuwbouw
NOS Nieuws

Kabinet wil mbo-reuzen opsplitsen

Minister Bussemaker wil mbo-instellingen met meer dan 5000 studenten verplichten zich op te splitsen. Ze werkt daarvoor aan een wetsvoorstel. Bussemaker wil kleinere mbo-scholen waar meer aandacht is voor de individuele leerling. Dat moet leiden tot betere prestaties.

Meer dan de helft van de mbo-scholen heeft op dit moment meer dan 5000 leerlingen; een gemiddelde mbo-instelling heeft er 7000. Dat moet dus veranderen, vindt Bussemaker. "Een mbo'er moet zich geen nummer voelen in een grote logge organisatie, waar hij of zij anoniem door de gang loopt", zegt de minister.

Colleges

Bussemaker wil dat de scholen zich opsplitsen in mbo-colleges, zodat ze herkenbaarder worden. "Waar studenten van een bepaald vakgebied bij elkaar zitten, les krijgen in kleinere groepen, met een duidelijk onderwijsprofiel, en waar docenten iedereen bij naam kennen."

Een aantal instellingen heeft zich nu al op die manier ingericht. Als voorbeeld noemt de minister ROC Midden Nederland, dat twaalf mbo-colleges aanbiedt met verschillende thema's zoals het Automotive College, het Bouw& Interieur College en het Gezondheidszorg College.

Minister Bussemaker over kleinschaliger MBO-scholen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl