Kolenoverslag in de Amsterdamse haven
NOS Nieuws

Meerderheid ingevoerde goederen gaat land weer uit

Meer dan de helft van de goederen die Nederland binnenkomen, blijft hier niet. Vorig jaar kwam er 591 miljard kilo aan goederen ons land binnen; 34 procent daarvan werd doorgevoerd, 20 procent opnieuw uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In euro's is het aandeel van doorvoer en wederuitvoer nog groter. De doorvoer was goed voor 39 procent, de wederuitvoer voor 27 procent. Doorvoer en wederuitvoer zijn tezamen dus goed voor twee derde van de waarde van alle goederen die Nederland binnenkwamen, in totaal 625 miljard euro. Het resterende, derde deel was bestemd voor binnenlandse consumptie of verwerking door Nederlandse bedrijven.

Bij wederuitvoer wordt een Nederlander (tijdelijk) eigenaar van de goederen. Het zijn doorgaans goederen die worden ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Bij doorvoer worden goederen na aankomst de Rotterdamse haven overgeslagen als bulkgoed in rijnaken of in complete verzegelde containers op treinen en zo doorgevoerd naar Duitsland en verder.

Kolen

Bij doorvoer gaat het vooral om kolen, ertsen, aardolie(-producten) en aardgas. Samen vormen ze bijna twee derde van het totale gewicht aan doorgevoerde goederen.

Van alle inkomende kolen en erts is maar een bescheiden deel bestemd voor binnenlands verbruik of wederuitvoer.

Een blik op de waarde van de inkomende goederenstromen levert een ander beeld op: voertuigen, machines en stukgoederen zijn dan veel relevanter. Deze vertegenwoordigen 60 procent van de waarde van de doorgevoerde goederen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl