Minister Schultz bij de start van een campagne voor fietsverlichting
NOS Nieuws

Meeste ongelukken gebeuren na schoolvakanties

De meeste ongelukken gebeuren vlak na de schoolvakanties. Dat constateert het Verbond van Verzekeraars op basis van het aantal schadeclaims. De organisatie bracht aan de hand van schadeclaims van de afgelopen vijf jaar in kaart waar en wanneer de meeste ongelukken gebeuren en wat de belangrijkste oorzaken zijn.

Het aantal aanrijdingen van auto's met voetgangers en fietsers is gestegen van bijna 9700 in 2010 tot 10.400 vorig jaar. Er is een piek na de zomervakantie, maar ook na andere schoolvakanties zijn er meer ongelukken met voetgangers en fietsers. De piek na de zomervakantie duurt zes weken, na andere vakanties is die korter. Het gemiddelde per week is 200, maar dat loopt na de vakanties op tot 250 à 280 ongelukken.

Uit de cijfers blijkt ook dat er in de spits meer ongelukken gebeuren bij een laagstaande zon. In de ochtendspits zijn er 20 procent meer ongelukken tussen auto's onderling, en laagstaande zon leidt tot 17 procent meer aanrijdingen van auto's met fietsers of voetgangers.

De grootste kans op een aanrijding is er in Noord-Brabant en Limburg. De veiligste dag om de weg op te gaan is de zondag, en ook op zaterdag gebeuren er aanzienlijk minder ongelukken dan door de week.

Ouderen en kinderen

De provincie Groningen is het veiligst voor verkeersdeelnemers, ondanks een stijging van het aantal meldingen met 2,5 procent in 2014 ten opzichte van 2013. Het aantal meldingen is in Drenthe het sterkst toegenomen, met 3,8 procent, en in Zuid-Holland het meest gedaald, met 8,1 procent in een jaar tijd.

Het Verbond van Verzekeraars licht in De Telegraaf toe dat het aantal ernstig gewonden in het verkeer fors is toegenomen, van 18.700 in 2013 tot 20.700 vorig jaar. Vooral oudere fietsers en jonge kinderen werden vaker slachtoffer.

De organisatie hoopt dat overheden en wegbeheerders de cijfers gebruiken om het verkeer veiliger te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl