Er stonden geen rijen bij de stembureaus
NOS Nieuws

Lage opkomst bij Egyptische verkiezingen

Tijdens de verkiezingen in Egypte zijn maar weinig mensen komen opdagen om hun stem uit te brengen. Bij de tweede ronde van de verkiezingen, afgelopen zondag en maandag, was de opkomst nog geen dertig procent. Ook de eerste verkiezingsronde, die vorige maand al werd gehouden, trok weinig Egyptenaren naar de stembus.

Tijdens de tweede ronde waren dertien van de 27 provincies in Egypte aan de beurt, inclusief de hoofdstad Caïro. De rest van het land heeft afgelopen maand al gestemd. De officiële uitslag van beide rondes wordt begin december verwacht.

Aanzienlijk lager

De opkomst is aanzienlijk lager dan bij andere verkiezingen die na 2011 werden gehouden. Toen kwam het volk in opstand tegen oud-president Mubarak, die vervolgens na dertig jaar alleenheerschappij aftrad. Tijdens presidentsverkiezingen die daarop volgden stonden nog lange rijen voor de stemlokalen.

In 2013 werd president Morsi, die gesteund werd door de Moslimbroeders, afgezet door het leger. De nieuwe verkiezingen werden gewonnen door voormalig legerleider Sisi. De Moslimbroederschap is sindsdien verboden en wordt gezien als terroristische groepering.

Verwacht wordt dat Sisi dit keer opnieuw als winnaar uit de bus komt. In de eerste ronde won hij ook al royaal en oppositiepartijen besloten niet mee te doen. De meeste van de 596 zetels in het parlement zijn gereserveerd voor kandidaten die officieel onafhankelijk zijn, maar het overgrote deel is toch aanhanger van Sisi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl