Premier Beata Szydlo, zonder EU-vlaggen
NOS Nieuws

Poolse regering haalt EU-vlaggen weg

Geen blauwe vlaggen met gele sterren meer bij officiële media-optredens van de Poolse regering. Het zojuist aangetreden kabinet heeft de EU-vlaggen vervangen door nationale vlaggen.

"We zijn nog steeds een actief EU-lid. Maar we vinden dat media-optredens na kabinetsvergaderingen moeten plaatsvinden tegen de mooiste achtergrond: die van wit-rode vlaggen", aldus de Poolse premier Beata Szydlo.

Haar regering had officieel niets laten weten over het verwijderen van de EU-vlag. De premier kwam pas met de uitleg nadat een journalist naar het verdwenen blauw met geel vroeg.

Spionnen

Szydlo, leider van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) wordt gezien als een gematigd politicus. Niettemin verklaarde de kersverse regering enkele dagen geleden geen trek te hebben om het EU-quotum aan vluchtelingen op te nemen.

Het kabinet telt een aantal uitgesproken anti-Europeanen, waaronder minister van Defensie Antoni Macierewicz. Hij veroorzaakte eerder al eens commotie door oud-president Lech Walesa en oud-premier Donald Tusk (nu voorzitter van de Europese Raad) af te schilderen als spionnen van respectievelijk de Poolse en Oost-Duitse geheime dienst in het communistische tijdperk.

Op Twitter reageerde Europarlementslid en Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, meteen als een gebeten hond: "Wel het geld van de EU, maar niet de vlag?" Anderen namen het echter juist op voor de Poolse regering.

De vorige premier Ewa Kopacz, met EU-vlaggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl