Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie van het WADA
NOS Sport

Pound: tweede WADA-rapport nog schokkender

Een wow!-reactie verwacht Dick Pound over enkele weken als de WADA-commissie die onlangs het grootschalige en systematische dopinggebruik in de Russische atletiek openbaar maakte, met een tweede rapport op de proppen komt. "Mensen zullen zeggen: hoe is dit in vredesnaam mogelijk?", aldus de voorzitter van de onderzoekscommissie.

Voor de tweede rapportage onderzocht de commissie van het WADA, het wereldantidopingagentschap, mogelijke corruptie binnen de internationale atletiekfederatie, de IAAF. De aanleiding was de arrestatie in Frankrijk van oud-voorzitter Lamine Diack wegens corruptie. Ook Gabriel Dollé, het voormalige hoofd van dopingcommissie van de IAAF, wordt verdacht van het aannemen van smeergeld.

De uitkomst van dat tweede onderzoek, waarvan de presentatie in januari wordt verwacht, zal misschien nog wel schokkender zijn dan al bij het eerste het geval was, vermoedt Pound.

Russen in Rio

Het rapport over het dopinggebruik in Rusland heeft inmiddels geleid tot de voorlopige schorsing van alle Russische atleten. Het land zal daardoor in ieder geval geen afgevaardigden kunnen sturen naar de WK indoor die in maart worden gehouden in het Amerikaanse Portland.

Pound pleitte er ook voor om de Russen volgend jaar van de Olympische Spelen te weren. Maar zover zal het waarschijnlijk niet komen, denkt de voormalig WADA-preses. "Ik verwacht dat de Russische atleten in Rio zullen zijn. Het zou mij zeer verrassen als de instanties die daarvoor kunnen zorgen, dat niet voor elkaar krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl