NOS Nieuws

Molenaarschap genomineerd voor werelderfgoedlijst

Voor het eerst wordt er een Nederlandse traditie voorgedragen voor de internationale UNESCO-lijst met immaterieel erfgoed. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het molenaarschap genomineerd om aan te geven dat dit een traditie is die absoluut niet verloren mag gaan. Bussemaker deed dit bij de laatste krijtmolen van Nederland, D'Admiraal in Amsterdam.

Sinds de 19e eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Daarmee dreigde ook het molenaarsberoep uit te sterven. Nu zijn er nog ongeveer vijftig molenaars. De minister wil voorkomen dat het Nederlandse landschap straks volstaat met stilstaande molens.

Door het molenaarschap voor te dragen hoopt Bussemaker dat de traditie net zo goed zal worden beschermd als gebouwen die op de UNESCO-lijst van materieel erfgoed staan. Het gaat om bescherming in de vorm van internationale erkenning, maar ook om hulp, educatie en advies om de traditie levend te houden.

Op dit moment staan tradities als Sinterklaas en het Bloemencorso al op een nationale erfgoedlijst. Dit is de eerste keer dat een traditie door Nederland is voorgedragen aan UNESCO.

Beroepsmolenaars

Niet iedere beroepsmolenaar kan rondkomen van de inkomsten uit de molen. Daarom hebben sommigen er nog een baan naast, zoals een restaurant of winkel bij de molen, waar ze hun producten verkopen. De winkel van molenaar Adri Kamp loopt zo goed dat hij en zijn gezin er goed van rondkomen. "We hebben echt geluk met zo'n goed lopende winkel. Mensen komen zelfs van ver om hier hun meel te halen." Daarnaast levert hij het meel van zijn molen De Arend in Terheijden ook aan een aantal bakkerijen.

Kamp nam pas twee jaar geleden de molen helemaal over. "Jaren geleden stond in de krant dat de molenaar ermee wilde stoppen en dat hij vervanging zocht. Het leek me wel een mooie uitdaging." En dus volgde hij elke zaterdag, naast zijn toenmalige baan, een molenaarscursus en leerde hij van de vorige molenaar alles wat er komt kijken bij dit ambacht. Sindsdien zijn hij en zijn vrouw druk met de molen en de winkel. "Het is heel hard werken, maar het is een ontzettend mooi beroep", zegt zijn vrouw.

Nominatie en besluit

Het is nu aan Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders om een nominatiedossier samen te stellen. Dat dossier moet komend voorjaar ingediend worden bij UNESCO. Na twee jaar wordt er een besluit genomen of de traditie ook daadwerkelijk op de lijst komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl