NOS Nieuws

'Ik was blij dat er militairen door de straten liepen'

  • Maino Remmers

    Verslaggever

  • Maino Remmers

    Verslaggever

In Brussel lopen in de ochtend mensen zonder op te kijken het metrostation binnen. Er staan nergens militairen of agenten. De Brusselaars vragen zich af of er iets is veranderd sinds zaterdag. De voortvluchtige terroristen zijn nog steeds niet gevonden. Alle verdachten die dit weekend werden opgepakt, zijn vrijgelaten.

Bij een metrostation aan het Brouckereplein staan wat journalisten met camera's en microfoons. Ineens verschijnen een legerwagen en twee zwaarbewapende militairen. Zij inspecteren het metrostation dat al een uur geleden openging. Zo laten de politie en het leger zien dat iedereen klaarstaat.

"De helft van de metrotreinen rijdt maar tot 22.00 uur vanavond", vertelt An Vanhamme van het metrobedrijf in Brussel. "De crisisstaf zegt dat we nu weer veilig kunnen rijden, dus daar vertrouwen we dan maar op." Op de vraag waarom dat dan de afgelopen dagen niet kon, heeft ook zij geen antwoord.

  • NOS / Maino Remmers
    Het metrostation bij het Brouckereplein is uitgestorven op de vroege ochtend
  • NOS / Maino Remmers
    De basisschool in de Brusselse gemeente Etterbeek
  • NOS / Maino Remmers
    Agenten en militairen patrouilleren bij het metrostation bij het Brouckereplein in Brussel

De ochtendspits is druk. Ook in de gemeente Etterbeek, dat tegen Brussel aanligt. Daar ligt het Franstalige 'Institut Saint Anglais', een basisschool voor leerlingen met allerlei nationaliteiten. Van de overheid mogen de medewerkers van de school niet met de pers praten. Pas rond 9.00 uur komen er twee agenten aangewandeld die korte tijd later weer vertrekken.

De Nederlandse Heleen van Geest brengt haar 7-jarige zoon naar de deur van de school. De agenten had het jochie al gezien en hij vindt het best eng. "Ik ben bang dat er terroristen de klas inkomen om kinderen dood te schieten", zegt hij.

Het was ook best akelig allemaal.

Heleen van Geest, inwoner van de Brusselse gemeente Etterbeek

Moeder en zoon hebben het onderwerp thuis besproken. "Zo'n kind snapt het allemaal heel goed", zegt Heleen van Geest. "Het was ook best akelig allemaal. Alles dicht, steeds die sirenes en helikopters in de lucht. Toch was ik blij dat er militairen door de straten liepen."

Die zijn nu veel minder nadrukkelijk aanwezig. "Hoe lang moet je zo'n metropool als Brussel stilleggen?", vraagt Van Geest zich af. "Ik vind het wel goed dat er een signaal is afgegeven en dat dit doelwit even goed in de gaten werd gehouden. Misschien is daar wel een afschrikwekkende werking van uitgegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl