Door bodemdaling kunnen scheuren in woningen ontstaan
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'Gesjoemel met onderzoek naar gevolgen gaswinning'

Er wordt gesjoemeld met metingen naar de gevolgen van gaswinning voor de Groningse bodem. Met als gevolg dat voorspellingen op grond waarvan beslissingen worden genomen over de gaswinning, een slag in de lucht zijn.

RTV Noord schrijft over die conclusie van bodemdalingsanalist en oud NAM-medewerker Adriaan Houtenbos in zijn onderzoek 'Gesjoemel met bodembeweging.' Daarin heeft hij de bodemdaling in Groningen in de afgelopen twintig jaar bestudeerd.

Slager keurt eigen vlees

De onbetrouwbaarheid van de voorspellingen vloeit volgens hem voort uit de wijze waarop de gaswinning in ons land is geregeld. 'De overheid met zelf grote belangen bij gaswinning, geeft producenten teveel ruimte om zelf te bepalen wat onderzocht wordt en wie er toegang krijgt tot de onderzoeksgegevens.

De slager keurt zijn eigen vlees. Dat moet stoppen,' concludeert Houtenbos. Hij komt verder tot de slotsom dat bodemdalingen en aardbevingen door gaswinning in de praktijk veel ernstiger uitpakken dan eerder voorspeld. Zo komt de bodemdaling trager op gang dan is voorzien.

Advertentie via Ster.nl