Twee Chinese arbeiders op het windmolenpark in de buurt van Zhangjiakou
NOS Nieuws

China: van grootste vervuiler naar grootste opruimer

China heeft grote beloftes gedaan in aanloop naar de klimaattop in Parijs. De grootste kolenverbruiker ter wereld heeft aangekondigd dat binnen 15 jaar 20 procent van de Chinese energie duurzaam zal worden opgewekt.

Om dat te halen, verrijzen in het hele land gigantische windmolenparken. Zoals in de regio bij de Noord-Chinese stad Zhangjiakou, waar in 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden. "We hebben hier nu 177 windturbines staan", zegt Liang Lixin van het staatselektriciteitsbedrijf, "en kunnen 2 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Dit is een pilot voor de rest van het land."

Volgens Liang past het project in Zhangjiakou perfect in het nieuwe vijfjarenplan van de communistische partij. "President Xi Jinping heeft aangekondigd dat we een energienetwerk moeten aanleggen dat aan de toekomstige vraag naar schone en groene energie kan voldoen. Ons project is een voorbeeld."

Sommige provincies zijn economisch compleet afhankelijk van de kolenindustrie.

Li Yen, Greenpeace

China belooft verder dat de uitstoot van broeikasgassen in China voor 2030 zijn piek zal hebben bereikt. Daarna moet het afnemen. Dat betekent dat er veel moet gebeuren, want op dit moment werken de ijzer-en staalfabrieken en de stadsverwarming nog op steenkool.

Het noorden van China wordt daardoor geteisterd door ernstige luchtvervuiling, iets waar de Chinese bevolking veel over klaagt. Jaarlijks sterven er zo’n 700.000 mensen aan longziektes. Maar de Chinezen realiseren zich dat ze de huidige welvaart deels te danken hebben aan de vervuilende ijzer-en staalfabrieken.

  • NOS / Marieke de Vries
    Windmolens in de buurt van de stad Zhangjiakou, in het noorden van China
  • NOS / Marieke de Vries
    Twee arbeiders op het windmolenpark in de buurt van Zhangjiakou

Er zijn nog veel hobbels te nemen voor China overschakelt op groene energie, zegt Li Yen van Greenpeace. "Sommige provincies zijn economisch compleet afhankelijk van de kolenindustrie. Zij zouden door belastingverlichting of subsidies gemotiveerd moeten worden om over te stappen naar andere vormen van inkomsten voor de bevolking."

Op dit moment gebeurt dat te weinig. Bovendien is de energie die afkomstig is van kolen veel goedkoper dan groene energie, afkomstig van windturbines. Door een te kleine vraag worden windmolenparken regelmatig plat gelegd. "Mensen moeten worden gestimuleerd om groene energie te gebruiken. Ze zijn het nu nog niet gewend", zegt Li Yen.

Wij kunnen de energie die door de windmolens wordt opgewekt niet gebruiken.

Meneer Li

Midden in het windmolenpark, omringd door torenhoge turbines, ligt de boerderij van de familie Li. De koeien staan op de binnenplaats te eten en trekken zich weinig aan van het zoevende geruis boven hun hoofd.

"Kijk, dit stoken wij in onze kachel", zegt Li. Hij laat een stevig stuk zwart goud zien dat hij uit het steenkolenhok heeft gepakt. "Wij kunnen de energie die door de windmolens wordt opgewekt niet gebruiken. Ik zou dat wel graag willen. Ik ben er heel erg nieuwsgierig naar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl