Algemeen directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip
NOS Nieuws

40 jihadverdachten wekelijks op gesprek bij de reclassering

De reclassering heeft momenteel contact met veertig verdachten van jihadisme. Het gaat om Syriëgangers, ronselaars, opruiers en moslims die de jihad financieren. In een interview met de NRC zegt directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland dat hij hun onvrede begrijpt, al benadrukt hij dat dat nooit een excuus mag zijn voor geweld.

Van Gennip zegt tegen de krant dat het om een zeer geïsoleerde groep gaat; zijn medewerkers zijn vaak nog de enigen met wie ze contact hebben. Vaak hebben ze een grote afkeer van de samenleving. "Zij vinden dat ze in Nederland onheus worden behandeld, dat ze geen kansen krijgen en op een zijspoor worden gezet."

De directeur van de reclassering kan zich hun onvrede voorstellen. Van Gennip wijst daarbij op "de toenemende onverdraagzaamheid" in de samenleving. "Als jij ongelofelijk wordt opgejaagd - iedereen let op je, je hebt geen kansen op werk - vind je het dan raar dat mensen die samenleving de rug toekeren? Ik vind dat niet vreemd. Desondanks mag dat geen excuus zijn om geweld te gebruiken.

Geen bekering

De groep, velen mogen hun proces in vrijheid afwachten, heeft wekelijks contact met een reclasseringswerker. "Wij proberen deze cliënten duidelijk te maken dat er andere manieren zijn om wat van je leven te maken dan een vertrek naar Syrië. En dat ze hier echt niet alleen maar worden uitgekotst."

De reclassering doet geen pogingen om hen van hun radicale geloofsopvattingen af te laten stappen. "Welk geloof jij aanhangt, is jouw vrijheid en jouw keuze", zegt Van Gennip daarover. "Maar als dat leidt tot strafbaar gedrag, is de grens bereikt."

Bij een aantal van de groep van veertig is het volgens Van Gennip gelukt om successen te boeken: "Zij willen weer onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving waar zij zich eerder van afkeerden, en accepteren de democratische rechtsstaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl