Malmö is in de ban van Zlatan Ibrahimovic
NOS Voetbal

Zlatan zet Malmö op zijn kop: #ZlatanIsBack

Zweden en Malmö zijn al dagen in de ban van Zlatan Ibrahimovic. Sinds de Zweedse ster zijn land ten koste van Denemarken naar het EK schoot, zijn alle schijnwerpers weer op hem gericht. Temeer omdat hij vanavond met Paris Saint-Germain terugkeert op de plaats waar hij zijn carrière begon: Malmö Stadion.

Op Turning Torso, een 190 meter hoge wolkenkrabber met 54 verdiepingen in Malmö, prijkt al enige tijd een levensgrote 'Z'. Dat ter ere van de terugkeer van Zlatan, die 34 jaar geleden ter wereld kwam in de stad in het zuiden van Zweden. Ook de hashtag #ZlatanIsBack werd in het leven geroepen.

Zelf deed Zlatan, niet geremd door enige bescheidenheid, er nog een schepje bovenop. Hij huurde een plein in het centrum van de stad af, waar mensen zijn terugkeer woensdagavond op grote schermen kunnen bekijken. De wedstrijd is namelijk al weken uitverkocht.

  • AFP
    Op wolkenkrabber Turning Torso is een grote 'Z' te zien

"Ik wil dat iedereen het duel kan zien. Dit moet een herinnering voor het leven worden. Toen ik hoorde dat we tegen Malmö zouden spelen, zei ik meteen: boek het grote plein, dat wil ik. Het duurde even voor ik een antwoord kreeg", aldus de zelfverzekerde Zlatan in de bijna uitpuilende perszaal van de landskampioen van Zweden in 2014.

"Toen heeft iemand van Malmö het geregeld. Ik heb een speciale relatie met Malmö en er is altijd contact gebleven met mensen bij de club. Soms vragen ze mij om advies en ik probeer dan zo goed mogelijk te helpen."

Zlatan, die zijn internationale doorbraak kende bij Ajax, zegt dat hij graag iets wil terugdoen voor de bevolking van Malmö. "Iedereen die hier woont, moet hetzelfde kunnen voelen als ik. Dit overkomt niet veel spelers, maar mij wel. Het perfecte scenario is natuurlijk dat wij winnen, ik drie doelpunten maak en iedereen na afloop mijn naam scandeert."

Volgens correspondent Dirk Evers betekent de terugkeer veel voor Zlatan. "Het is voor hem allemaal begonnen in een migrantenwijk in Malmö, dus het heeft voor hem een historische betekenis. Vroeger had Malmö een grote scheepswerf en daarom kwamen de ouders van Zlatan ook naar de stad. Maar de werf ging failliet en er was veel armoede", aldus Evers.

"Zlatan wordt op handen gedragen in Malmö. Het is hun jongen. Mensen gaan uit hun bol als ze over hem spreken en de club leeft nog steeds van Zlatan. Toch was er ook een bittere toon op de persconferentie. Want Zlatan zei dat mensen hem het succes niet gunden en hem in de weg stonden."

Op de voor hem typerende wijze haalde Zlatan aan de vooravond van het duel zijn gram. "Mensen zeiden dat ik te arrogant was, dat ik me gedroeg als een diva. Nu kom ik terug en ben ik degene die destijds gelijk had. De antwoorden zijn gekomen, al duurde het veertien jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl