In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Kolencentrale Borssele is nu al dicht

De kolencentrale in het Zeeuwse Borssele is sinds gistermiddag definitief dicht. Dat is ruim vijf weken eerder dan gepland. De centrale zou aanvankelijk op 1 januari sluiten.

De reden is een groot aantal incidenten in korte tijd. "Die hebben een zware wissel op onze medewerkers getrokken", zegt de directeur van energieproducent EPZ. "Om die reden vinden wij het onverstandig om door te gaan met de productie tot eind van het jaar."

Vrijdag kwam een 52-jarige medewerker om het leven toen hij in een kolentrechter viel. In september raakten vier medewerkers gewond bij een stofexplosie. In juli liep iemand tweedegraads brandwonden op toen hij gloeiende asdeeltjes over zich heen kreeg.

Energieakkoord

Dat de kolencentrale moet sluiten was al langer duidelijk. In het Energieakkoord staat dat vijf oude energiecentrales dicht moeten. De Zeeuwse kolencentrale uit 1987 is er daar één van.

Het grootste deel van de medewerkers heeft een andere baan gevonden of vertrekt met een regeling. Circa 25 mensen worden begeleid naar ander werk.

Advertentie via Ster.nl